Üniversite öğrencilerinde flört şiddeti: Benlik saygısı, algılanan ilişki özyeterliği ve bağlanma biçimlerinin rolü
Dating violence among university students: The role of self-esteem, perceived relationship self-efficacy and attachment styles
- Tez No: 585617
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM EVİN AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Flört Şiddeti, Benlik Saygısı, Algılanan İlişki Özyeterliği, Bağlanma Biçimleri, Dating Violence, Self- esteem, Perceived Relationship Self- efficacy, Attachment Styles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumlarını benlik saygısı, algılanan ilişki özyeterliği ve bağlanma biçimlerinin ne derece yordadığının incelenmesidir. Araştırmanın örneklem grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında Mersin Üniversitesi'nde çeşitli bölümlerde öğrenim gören 1070 (788 kadın, 282 erkek) lisans öğrencisi oluşturmaktır ancak hiç romantik ilişki deneyimi olmayan 310 üniversite öğrencisi analiz dışı tutulmuş ve analizler 769 (555 kadın, 214 erkek) üniversite öğrencisi üzerinden yapılmıştır. Veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”, Terzioğlu ve arkadaşları (2016) tarafından geliştirilen ''Flört Şiddeti Tutum Ölçeği“, Rosenberg (1965) tarafından geliştirilip, Çuhadaroğlu (1986) tarafından Türkçeye uyarlanan ”Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği“, Lopez, Morua ve Rice (2007) tarafından geliştirilen ve Akan (2018) tarafından Türkçeye uyarlanan ”İlişki Özyeterlik Ölçeği“ ile Griffin ve Bartholomew (1994) tarafından geliştirilip, Sümer ve Güngör (1999) tarafından Türkçeye uyarlanan ”İlişki Ölçekleri Anketi" kullanılmıştır. Flört Şiddeti Tutum Ölçeğinin puanlanmasında, ölçekte yer alan olumsuz maddeler ters puanlandığından, ölçekten alınan puanların yükselmesi flört şiddetine yönelik destekleyici tutumların azaldığını göstermektedir. Verilerin analizinde demografik değişkenler için bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü ANOVA; benlik saygısı, algılanan ilişki özyeterliği ve bağlanma biçimleri değişkenleri için korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi ve adımsal regresyon analiz yöntemleri kullanılmıştır. Tüm veriler 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Elde edilen demografik değişkenlerden cinsiyet ve şu an ilişkide olma durumu için yapılan bağımsız örneklem t testi sonuçlarına göre erkek üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik destekleyici tutumları kadın öğrencilerin destekleyici tutumlarından daha yüksektir. Aynı zamanda şu an ilişkisi bulunmayan öğrencilerin flört şiddetine yönelik destekleyici tutumlarının şu an ilişkisi olan öğrencilerinkinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Flört şiddetini yordayan diğer demografik değişken olan sınıf düzeyi değişkeni kapsamında üniversite 2, 3 ve 4. sınıf düzeyleri ele alınmıştır. Flört şiddetine yönelik destekleyici tutumların sınıf düzeyi arttıkça azaldığı görülmektedir. Bu durumda flört şiddetine yönelik destekleyici tutumların en yüksek görüldüğü düzey 2. sınıf düzeyi iken, en az görüldüğü düzey ise 4. sınıf düzeyidir. Daha sonra yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre flört şiddeti ile algılanan ilişki özyeterliği ve benlik saygısı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki, flört şiddeti ile saplantılı bağlanma biçimi arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Daha sonra yapılan çoklu ve adımsal regresyon analizi sonuçlarına göre algılanan ilişki özyeterliğinin, benlik saygısının ve saplantılı bağlanma biçiminin üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumlarını anlamlı derecede yordadığı, flört şiddetini en çok yordayan değişkenin algılanan ilişki özyeterliği olduğu saptanmıştır. Algılanan ilişki özyeterliğinin üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumlarını %6 seviyede yordadığı, algılanan ilişki özyeterliği, benlik saygısı ve saplantılı bağlanma biçiminin ise birlikte %9.6 seviyede yordadığı saptanmıştır. Ancak bağlanma biçimlerinden güvenli bağlanma, korkulu bağlanma ve kayıtsız bağlanma biçimlerinin flört şiddetine yönelik tutumları yordamadığı gözlenmiştir. Elde edilen bulgular tartışılıp yorumlanarak, gelecekte flört şiddetine yönelik yapılacak çalışmalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine what extent the self-esteem, perceived relationship self-efficacy and attachment styles predict the attitudes of the university students towards dating violence. The sample group of the study was composed of 769 (55 female, 214 male) undergraduate students studying in various departments of Mersin University in the academic year of 2018-2019. Five instruments;“Demographic Data Form”which is developed by researcher,“Dating Violence Attitude Scale”which is developed by Terzioğlu and the others (2016),“Rosenberg Self-Esteem Scale”which is developed by Rosenberg (1965) and adapted to Turkish by Çuhadaroğlu (1986),“Relationship Self-Efficacy Scale”which is developed by Lopez, Morua and Rice (2007) and adapted to Turkish by Akan (2018),“Relationships Scales Questionnaire”which is developed by Griffin and Bartholomew (1994) and adapted to Turkish by Sümer and Güngör (1999) were used in the present study. Since the negative items in the scale were reversed in the rating of the Dating Violence Attitude Scale, the increase in scores obtained from the scale indicates that the supportive attitudes towards the violence of the dating decreased. In the process of analyzing data, T test for independent varibles and one-way ANOVA was used for demografic variables. For self-esteem, perceived relationship self-efficacy and attachment styles variables, correlation analysis; multiple regression analysis and stepwise regression analysis were used to analyze the data. The alpha value of 0.05 was established as a level of significance. According to the results of the independent variable t test demografic variables such as gender and the relationship status which are the demographic variables obtained, dating violence attitudes of male university students is higher than female university students'. Dating violence attitudes of students who do not have relationship is also higher than attitudes of students who have relationship. 2nd, 3rd and 4th university grades were included as grade level which is the one of the demografic variables. It was found that if the grade level increases, the dating violence attitudes of university students increase also. In this situation it is shown that, the highest dating violence attitudes of university students are on the 2nd grade level and the lowest ones are on the 4th grade level. Then, according to the results of correlation analysis, there is a negative correlation between dating violence and self esteem, perceived relationship self- efficacy and there is a possitive correlation between dating violence and preoccupied attachment style. After that, according to the results of multiple regression analysis and stepwise regression analysis, It is shown that relationship self-efficacy, self-esteem and preoccupied attachment style have significant predictive role on dating violence among university students and perceived relationship self-efficacy has the biggest predictive role on dating violence attitudes. Perceived relationship self-efficacy has a predictive role around %6 level on dating violence attitudes. Perceived relationship self-efficacy, self -esteem and preoccupied attachment style all together have a predictive role around %9.6 on dating violence attitudes.But the other attachment styles which are secure, fearful and dismissing attachment styles do not have any significant role on dating violence among university students. Implications of the findings were discussed in discussion part and some suggestions were given for further researches.