Üniversite birinci sınıf öğrencilerinde bağlanma stilleri ile üniversite yaşam uyumu ve yalnızlık düzeylerinin incelenmesi
Examining freshmen's attachment styles and, level of loneliness and adaptation to the university life
  1. Tez No: 692193
  2. Yazar: ŞEYMA SERİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU YAZGAN İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Akademik Uyum, Sosyal Uyum, Kişisel Uyum, Kuramsal Uyum, Yalnızlık Düzeyi, Attachment Styles, Academic Adaptation, Social Adaptation, Personal Adaptation, Hypothetic Adaptation, Level of Loneliness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma, üniversite birinci sınıf öğrencilerinde bağlanma stilleri ile üniversite yaşam uyumu ve yalnızlık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2018-2019 eğitim öğretim yılında Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesine kayıt yaptıran lisans birinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemi oluşturan öğrenciler bir yıl hazırlık sınıfı okumamış aynı yıl birinci sınıfa başlamış öğrencilerden oluşturulmuştur. Araştırmada öğrencilere çocukluk döneminde kiminle yaşadıkları, 0-6 yaş dönemi ve okul çağında bakım verenlerinin kim olduğu vb. 12 sorudan oluşan Genel Bilgi Formu uygulanmıştır. Aynı zamanda 45 sorudan oluşan Üniversite Uyum Ölçeği, 20 sorudan oluşan U.C.L.A. Yalnızlık Ölçeği ve 30 sorudan oluşan Yetişkin Bağlanma Stilleri Ölçeği uygulanmıştır. Literatür incelendiğinde, lise öğreniminden üniversite öğrenimine geçen bireylerin bireysel ve çevresel birçok nedenden dolayı üniversite yaşamının özellikle birinci yılında uyum problemleri yaşadıkları gözlenmiştir. Üniversite öğreniminin devam eden yıllarında bireylerin üniversite yaşamına uyum sağlamaya başladıkları ancak bazı öğrencilerinde öğrenimlerine devam edemedikleri gözlenmiştir. Bu nedenle araştırmada sadece birinci sınıf öğrencileri ile çalışılmıştır. Öğrencilerin bağlanma stilleri alt ölçekleri ile üniversite yaşam uyumu alt ölçekleri ve yalnızlık düzeyleri arasında anlamla farklılık olup olmadığını tespit etmek amacıyla, MANOVA testi yapılmıştır. Anlamlı farklılık tespit edilen puanlamalarda TUKEY testi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda; güvenli bağlanma stili ile akademik uyum ve sosyal uyum arasında, korkulu ve saplantılı bağlanma stili ile duygusal uyum arasında, kayıtsız bağlanma stili ile akademik uyum arasında anlamlı fark bulunmuştur. Öğrencilerin yalnızlık düzeyleri ile bağlanma stilleri ve üniversite uyum ölçeği arasında anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to find out whether there is a significant difference between freshmen's attachment styles, and their adaptation to university life and loneliness levels. The sample of the study consists of freshmen enrolled at the Faculty of Education in Mersin University in 2018-2019 academic year. The sample of the study consists of students who did not study one-year preparatory class and started directly from the first semester. In the study, a Generic Information Form, consisting of 12 questions such as with whom they stayed during your childhood, who took care of them between the ages of 0-6 and during the school-age, was conducted on the students. Moreover, a 45-question University Adaptation Scale and 20-question U.C.L.A. Loneliness Scale as well as 30-question Relationships Scale have been conducted on the students. Reviewing the literature, it has been observed that the individuals in between high school and the university, had adaptation problems especially in the first year of the university due to different individual and social circle reasons. It has been observed that the individuals started to adapt to university life during the following years of university education, however some of them could not continue their education. For this reason, the study was conducted only on the freshmen. In order to determine whether there is a significant difference between students' attachment styles subscales, university life adjustment subscales and loneliness levels, the MANOVA test was conducted. TUKEY test was used for scoring with significant differences. As a result of the analysis; a significant difference was found between secure attachment style, academic adjustment and social adjustment. A significant difference was found between fearful and preoccupied attachment style and emotional adjustment. A significant difference was found between dismissing attachment style and academic adjustment. There was no significant difference was found between students' loneliness levels, attachment styles and university adjustment scale.