Kurumsal yönetim, sahiplik yapısı ve finansal performans ilişkisi: BIST'de bir alan araştırması
Corporate governance, ownership structure and financial performance relationship: A field study in bist
  1. Tez No: 480738
  2. Yazar: MELTEM KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL AYRIÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Firma Performansı, Sahiplik yapısı, Yönetim Kurulu Yapısı, Panel Veri Analizi, Corporate Governance, Firma Performance, Ownership Structure, Board Structure, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Son yıllarda dünyanın önde gelen firmalarında yaşanan skandallar sonucunda meydana gelen finansal başarısızlıklar hem kurumsal yönetim kavramının hem de kurumsal yönetim ve firma performansı arasındaki ilişkinin araştırılmasının önemini arttırmıştır. Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul İmalat Sanayi Sektöründe 2003-2014 yılları arasında faaliyet gösteren 78 aile firmasının mali tablolarından ve faaliyet raporlarından elde edilen veriler yardımıyla kurumsal yönetim uygulamalarının firma performansları üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada panel veri analizlerinden statik ve dinamik regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Regresyon modellerinde sırasıyla firmaların aktif karlılığı, özsermaye karlılığı, satışların karlılığı, Tobin-Q oranları ve piyasa değeri logaritması bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Bağımsız değişkenleri ise; sahiplik yapısı değişkenlerinden (ailenin en büyük sahiplik pay oranı ve halka açıklık oranı) ve yönetim kurulu yapısı değişkenlerinden (yönetim kurulu üye sayısı ve CEO ikiliği) oluşmaktadır. Modelin açıklama gücünü artırabilmek için kontrol değişkenleri olarak satışların büyüklüğü (LSATIŞ) ve kaldıraç oranı (LEV) kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; en büyük sahiplik pay oranının muhasebe temelli performans göstergelerini negatif, piyasa temelli performans göstergelerini pozitif etkilediği tespit edilmiştir. Halka açıklık oranının muhasebe temelli performans göstergelerini pozitif, piyasa temelli performans göstergelerini negatif etkilediğine ulaşılmıştır. Yönetim kurulu üye sayısının firma performansını pozitif, CEO ikiliğinin ise firma performansını negatif etkilediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak; BIST İmalat Sektöründeki aile firmalarının sahiplik yapısı ve yönetim kurulu yapısının firma performansını etkilediğine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Financial failures as a result of recent skandals in world prime firms have raised the significance of both corporate governance and investigation of the relation between corporate governance and firm performance. Aim of this study is to investigate the impact of corporate governance practices on firm performance. The data set from 2003-2014 financial statements and annual report of the enterprises who are 78 family firm manufacturing sector and whose shares are traded in İstanbul Exchange. Statistical and dynamic regression analyzed were utilized from panel data analyzes in the study. In the regression models, return on assets, return on equity, return on sales, Tobin-Q and market value logarithm are used as dependent variables. The independent variables are ownership structure variables (free float ratio and the largest shareholding ratio of the family) and the board of directors (the number of board members, CEO duality). Natural of logarithm of sales (LSATIŞ) and leverage ratio (LEV) as control variables was increase the model's explanation power. It is found that the free float has positive effect on accounting-based performance indicators and negative market-based performance indicators. It was determined that the number of the board positive effected on firm performance and that CEO duality negative effected on firm performance. As a result; The family companies in the BIST Manufacturing Sector the ownership structure and the board structure affected the firm performance.