Yerel yönetimlerde personel temini ve norm kadro uygulaması: Aydın ili örneği
Recruitment and staffing norms practice in local governments: The case of Aydın province
  1. Tez No: 480800
  2. Yazar: HİLAL YÜCEYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Norm kadro uygulaması, yerel yönetimler, kariyer sistemi, kamu personel sistemi, hizmete giriş, Staffıng norms practice, local governments, career system, public personnel system, recruitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 382
Özet
Genelde Türk kamu personel sistemi, özelde ise onun yerel yönetimler alanındaki uzantıları, çoğunlukla sorunlarla birlikte anılmaktadır. Bu, çok boyutlu, karmaşık sistemsel alanda, kariyer-kadro sistemi uzun yıllar boyunca tartışmaların odağında yer almıştır. Öyle ki, Cuınlıuriyet'in kamu yönetimine ilişkin neredeyse tüm reform gündeminde bu olgunun kendisine yer bulduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Norm kadro sistemi, yönetimsel yeniden yapılanmanın araçlarından biridir. Sistem çoğunlukla, politika yapıcılar, uzmanlar, sivil toplum örgütleri, akademisyenler tarafından personel sorunlarının çözümünü sağlayacak bir düzenleme olarak algılanmıştır. Bu bağlamda yerel yönetimlerde norm kadro sistemine geçilmesi, 5216, 5302, 5393 sayılı yasalarla mümkün olabilıniştir. Bununla birlikte, ikincil düzenlemelerle sürekli güncellenen ve revize edilen bu sistem, yönetimsel olarak, yerel yönetimlerin kendisinden beklediği faydayı sağlayamamıştır. Bilimsel yaklaşımların ve meteodların eksikliği, hakim merkeziyetçi yönetimsel perspektif, alt işveren ilişkisiyle personel istihdam edilmesi metodları, sistemin başarısızlığının altında yatan sebepler olarak sıralanabilir. Norm kadro sistemi ile yerel yönetimlerde personel temin sistemi arasında sıkı ilişki vardu. Norm kadronun işleyişindeki problemler yanında personel temin sistemindeki problemler de yerel yönetimlerde personel sistemini etkilemektedir. Hizmete girişte kullanılan sınav sistemi,“kurumsal”ve“merkezi”karakter arasında bir yerde bulunmaktadır. Bu çalışma, norm kadro uygulamasının performansım ve onun personel temin mekanizması üzerindeki etkisini Aydın İlindeki belediyeler örneğinde açıklamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla Aydın ilindeki belediyelerde yerel idarecilerle mülakat, çalışanlarla anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish public personnel system in general and its extensions in the local governments in particular, are mostly mentioned with problems. in this multi­dimensional and complex systemic sphere, career-cadre system, has been the focus of discussions for a long time. Such that, it wouldn't be wrong to say that this phenomenon nearly has always been in every reform agenda ofthe Republic. Staffıng norms practice is one of the instruments of the administrative reorganization. The system is mostly regarded by the policy markers, specialists, N go's and academicians, as a regulation of which is going to solve the personnel problems.In this context, adoption of staffıng norms practice in Turkey, has been realized with the introduction of the Laws no. 5216, 5302, 5393. Nonetheless, the system which was updated and revised with the secondary regulations, couldn't meet the needs of the local administrations. Defıciency of scientifıc approaches and methods, dominating centralist administrative perspective, employing personel with the subcontractor methods are regarded as the underlying causes of the failure of the system. There is a strong relation between the staffıng norms practice and the system of the employee recruitment in the local governments. Besides the operational problems of the staffıng norms practice, the problems of the employee recruitment system are also effecting the local governments' personnel system.The system of exam, which is using for the recnıitment, is in somewhere between“institutional”and“central”character. So this study aims to explore, the performance of staffing norms practice and its affects on the personnel procurement mechanism in the case of Aydın municipalities. For this purpose, many interviews were made with the local administrators and many surveys were conducted with the personnel in the municipalities of Aydın.