Difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntülemenin ve difüzyon tensor görüntülemenin tiroid nodüllerinin benign malign ayrımındaki etkinliğinin ince iğne aspirasyon biyopsisi sonuçları ile karşılaştırılması
The diagnostic role of diffusion-weighted imaging and diffusion tensor imaging in the differentiating of malignant and benign thyroid nodules by using fine needle aspiration biopsy cytology criteria as A reference standard.
- Tez No: 480832
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: thyroid nodule, magnetic resonance imaging, diffusion-weighted ima-ging, diffusion tensor imaging, fine needle aspiration biopsy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
AMAÇ: Difüzyon ağırlıklı görüntüleme (DAG) ve difüzyon tensör görüntülemenin (DTG) tiroid nodüllerinin benign malign ayrımındaki etkinliğinin ince iğne aspirasyon biyopsisi sonuçları ile karşılaştırılması. GEREÇ YÖNTEM: Prospektif olan bu çalışma Mart 2014 ile Mayıs 2015 tarihleri arasında toplam 21 hasta(15 kadın, 6 erkek) , 25 nodul (7 malign, 18 benign) ile ger-çekleştirilmiştir. Tüm hastalar İİAB işlemi öncesi MRG yapıldı. MRG incelemesi has-tanemizdeki 3 T MRG cihazı (Philips Achievea İntera, Release 2,6,3,8 2013-09-23, Einthoven, Netherlands) ile 16 kanallı kafa ve boyun (nörovaskuler) sargısı kullanıla-rak yapıldı. Tiroid dokusunu içerecek şekilde koronal ve aksiyel T2A Turbo Spin Ec-ho, aksiyal T1A Inversion Recovery sekansları alındı. Bunlara ek olarak aksiyel plan-da, single-shot turbo spin-echo echo-planar görüntüleme sekansı kullanılarak konvan-siyonel DAG ve DTG'ler alındı. DAG için 5 farklı b değeri (b=0, 50, 500, 800 ve 1000 sn/mm2) , DTG için b değeri 0 ve 1000 sn/mm2 alındı. b 50, 500, 800 ve 1000 sn/mm2 değerlikli görüntülerden her biri b 0 sn/mm2 görüntülerle kombine edilerek toplam 4 farklı ADC haritası otomatik olarak elde edildi. ADC değerleri ölçüldü. DTG'de ise b 0 ve 1000 sn/mm2 değerlikli görüntülerden otomatik olarak MD ve FA haritaları elde edildikten sonra bu haritalar üzerinden nodüllerin MD ve FA değerleri hesaplandı. MRG çekimi sonrası tüm hastalara ince iğne aspirasyon biyopsisi yapıldı. İstatiksel analiz gruplar arasındaki farklılık normal dağılıma sahip olmayan veriler için Mann Whitney U testi ile kateogorik veriler için Monte Carlo Kikare analizi ile değer-lendirildi.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To determine the diagnostic role of diffusion-weighted imaging (DWI)and diffusion tensor imaging (DTI) in the differentiating of malignant and benign thyroid nodules by using fine needle aspiration biopsy cytology criteria as areference standard. MATERIALS AND METHODS: Twenty-one patients with thyroid nodules (7 malign, 18 benign) were included in this prospective study between March 2014 and May 2015. All patients were evaluated with MRI before the FNAB procedure. All patients were examined by 3T MRI with 16- channel neurovascular coil. In addition to coronal and axial T2 weighted sequence Turbo Spin Echo, axial T1 weighted sequ-ence Inversion Recovery; DWI and DTI were performed single-shot echo-planar spin echo sequence. We use b factor of b 0, 50, 500, 800 and 1000 sec/mm² for DWI and b 0 and 1000 sec/mm2 for DTI. Apparent diffusion coefficients (ADCs) were obtai-ned with DWI. DTI imaging included calculation of mean diffusivity (MD), fractio-nal anisotropy (FA) the automatically created MD and FA maps. Thyroid fine needle aspiration biopsy was performed. Monte Carlo Kikare Student and Mann Whitney U test was used for statistical analysis. p value less than 0.05 was considered as statisti-cally significant. RESULTS: Mean ADCs values of malignant nodules were lower than benign no-dules. There were no significant differences in ADC values between benign and ma-lignant nodules. Mean FA values of malignant nodules were lower than benign no-dules. There were no significant differences in FA values between benign and malig-nant nodules. Mean MD values of malignant nodules were lower than benign no-dules. There were significant differences in MD values between benign and malig-nant nodules CONCLUSION: MD values obtained from DTI may be helpful in differentiating malign and benign thyroid nodules. The ADC values obtained from DWI was lower in the malignant nodules with similar studies in the literature. But there were no sig-nificant differences.