İntraoperatif hipoterminin önlenmesinde sıcak hava üflemeli battaniyelerin karşılaştırılması
Compare upper body and underbody forced air warming blankets for preventing hypothermia
- Tez No: 480831
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPARSLAN KUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İntraoperatif hipotermi, sıcak hava üflemeli sistemler, alt ve üst vücut battaniyesi, intraoperative hypothermia, forced air warming systems, upper body and under body blanket
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Çalışmamızda, ısı kaybının yoğun olduğu açık abdominal cerrahi geçirmesi planlanan hastalarda intraoperatif hipotermiyi önlemek amacıyla sıcak hava üflemeli üst vücut ve alt vücut battaniyelerinin karşılaştırılmasını amaçladık. Materyal Metod: Prospektif randomize olan bu çalışma genel anestezi altında alt abdominal cerrahi geçirecek 92 hastada gerçekleştirildi. Hastalar preoperatif dönemde kapalı zarf yöntemi ile randomize edilerek iki gruba ayrıldı. Grup I (n:46) sıcak hava üflemeli üst vücut battaniyesi, Grup II (n:46) sıcak hava üflemeli alt vücut battaniyesi ile ısıtılacak hastalardan oluştu. Vücut merkezi sıcaklığı distal özafagusa yerleştirilen ısı probu ile ölçülerek kaydedildi. Demografik veriler, kullanılan fentanil, kristaloid,kan ürünü miktarları, ameliyat süresi, ameliyat türü, intraoperatif dönemdeki hemodinamik parametreler, titreme ve termal hasar bilgileri kaydedildi. Bulgular: Demografik veriler, kullanılan fentanil, kristaloid,kan ürünü miktarları, ameliyat süresi ve türü, hemodinamik parametreler açısından anlamlı fark yoktu. Her iki grubun intraoperatif dönemdeki vücut sıcaklıkları (sırasıyla Grup I:36,1°C, Grup II:36,3°C ) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı(p>0,05). Sonuç:Sıcak hava üflemeli alt vücut battaniyeleri üst vücut battaniyeleri kadar intraoperatif hipotermiyi önlemek açısından etkili olabilmektedir. Üst vücut battaniyelerinin kullanımının mümkün olmadığı cerrahi durumlarda alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study we aimed to compare upper body and under body forced air warming blankets for preventing hypothermia in open abdominal surgery patients where severe heat loss occurs. Materials and Methods: This prospective randomized trial was performed in 92 patients who will scheduled to undergo lower abdominal surgery under general anesthesia. Patients were divided into two groups randomly by the sealed envelope method in the preoperative period. Group I (n = 46) contained forced air warming upper body blanket and Group II (n = 46) contained forced air warming under body blanket patients. Body core temperature was measured and recorded with the temperature probe placed in the distal esophagus. Demographic data, used fentanyl, crystalloid, blood product quantities, operation time, type of surgery, intraoperative hemodynamic parameters, chills and thermal damage information were recorded. Results: There was no significant difference in demographic data, used fentanyl, crystalloid, blood product quantities, time and type of surgery and hemodynamic parameters. There was no statistically significant difference between groups (Group I and Group II were 36.1°C and 36.3°C, respectively) in body temperature in the intraoperative period (p> 0.05). Conclusion: Under body forced air warming blankets can also be effective as upper body blankets in terms of preventing intraoperative hypothermia. They can be used as an alternative where it is not possible to use upper body forced air warming.