Videolaringoskopa adaptasyon sürecinin, iki farklı eğitim şekliyle karşılaştırılması
Comparison of videolarginogoscope adaptation process with two different education methods
- Tez No: 480890
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYYA ALANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: videolaringoskop, C-mac videolaringoskop, video eğitimi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Çalışmamızda videolaringoskopa adaptasyon sürecini, iki farklı eğitim şekliyle karşılaştırdık. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde videolaringoskopi tecrübesi olmayan, 1 yıldan küçük araştırma görevlisi, 5. ve 6. Sınıf öğrencileri iki gruba ayrılarak, birinci gruba uygulama öncesinde eğitim videosu yollandı ve izlemeleri istendi, ikinci gruba ise işlemin hemen öncesinde anestezi hekimi tarafından birebir eğitim verildi. Ardından, birer hafta aralıklı tekrarlayan üç uygulama ile uygulayıcıların maket üzerinde entübasyon performansları değerlendirilip, karşılaştırılması yapıldı. Video eğitimi alan ve birebir eğitim alan grupların laringoskop yerleştirme süreleri, larinks görüntüleme süreleri, tüp yerleştirme süreleri, toplam entübasyon süreleri, başarı oranları, kullanıcı performans değerlendirmeleri ve CML skorları arasında fark görülmedi. Her iki grupta da uygulayıcıların tecrübeleri arttıkça sürelerin kısaldığı, başarı oranı ve kullanıcı performans değerlendirmelerinin arttığı sonucuna varıldı. Eğitim videolarının birebir eğitime iyi bir alternatif olabileceği sonucuna varıldı. Sonuç olarak videolaringoskopi tecrübesine sahip, eğitim verecek düzeyde uzman sayısının azlığı, videolaringoskopi kullanım eğitimi alması gereken kişi sayısının fazlalığı göz önüne alındığında, az sayıdaki eğitimcinin çok daha geniş kitlelere ulaşabilmesi açısından, video aracılıklı uzaktan eğitimin, birebir eğitime alternatif olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In our study, we compared the adaptation process of videolaryngoscopy with two different types of training. In Ankara University Medical School Hospitals, less than one year research assistant, 5th and 6th year students, who had no experience of videolaryngoscopy, separated two groups and sent training videos to the first group before application and trained them and the second group was individually trained by the anesthesiologist immediately before the operation. Subsequently, the intubation performances of the practitioners on the model were evaluated and compared with the three applications repeated one week apart. Laryngoscope placement time, tube placement time, total intubation time, success rates, user performance evaluations and CML scores of video training and individual training groups did not differ. In both groups, as the experience of the practitioners increased, the duration was shortened, the success rate and user performance evaluations increased. The result that training videos can be a good alternative to one-to-one training is reached. As a result, it was thought that video-based distance education and one-to-one training could be alternatives in view of the fact that a small number of educators can reach much larger quantities when the number of videolaryngoscopy experience, the number of experts to train, and the number of people who need videolaryngoscopy usage training are taken into consideration. KeyWords: videolaryngoscope, C-mac videolaryngoscope, video training