Yenidoğanlarda nervus mentalis'in topografik anatomisinin klinik açıdan incelenmesi
Investigation of the topographic anatomy of mental nerve in newborns with respect to its clinical aspect.
- Tez No: 480919
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL AYDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Nervus mentalis, yenidoğan, topografik anatomi, mental nerve, newborn, topographic anatomy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ağız bölgesinin estetik ve fonksiyonel önemi nedeniyle, bu bölgedeki anatomik oluşumların tıbbi ve cerrahi tedavileri, bölgenin innervasyonunu sağlayan motor ve duyu sinir yapılarını korumadan mümkün değildir. Araştırma konumuz olan n. mentalis'i de içinde bulunduran alt dudak ve ilişkili yapıların tedavileri sonrasında; hem klinisyen hem de hasta yönünden tatmin edici sonuçlar elde etmek için, fonksiyonel ve kozmetik tüm karmaşık işlevler yeniden oluşturulabilmelidir. N. mentalis'in varyasyonları, dallanmaları, kendisinin ve dallarının seyirleri özellikle yeni doğanlarda henüz yeterince incelenmemiştir. Dolayısıyla, n. mentalis'in morfolojik ve morfometrik özelliklerinin detaylı şekilde araştırılması yüz bölgesinin sinirsel topografik anatomisine katkıda bulunacaktır. Bu çalışmada, yenidoğan n. mentalis'i morfolojik ve morfometrik olarak incelendi. Yenidoğan n. mentalis'lerinin dallanma tiplerini belirlemek amacıyla 20 yenidoğan'a ait alt dudak spesmenlerinde n. mentalis için diseksiyonlar yapıldı. Literatürde bildirilen n. mentalis dallanma tipleri referans alınarak, yenidoğan n. mentalis dallanma şekilleri 3 ana grup altında 13 farklı şekilde tiplendirildi. Bu 3 ana gruba dahil edilemeyen dallanma tipleri ise“Karmaşık Form”olarak sınıflandırıldı. N. mentalis'in morfometrik analizi amacıyla ölçüm indeksleri oluşturuldu. Ölçümlerimizin yönlere, cinsiyetlere, her bir cinsiyet için yönlere göre yapılan istatistiksel analizlerinde fark bulunmadı. N. mentalis'e ait dallanma tipleri ve elde ettiğimiz morfometrik ölçümlerinin, alt dudak ve bu alanın innervasyonu ile ilgilenen klinisyenlere ve araştırmacılara katkıda bulunacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Due to the aesthetic and functional importance of the oral region, medical and surgical treatments of anatomic structures in this region are not possible without protecting the motor and sensory nerves that innervates the region. All functional and cosmetic complex functions relating to the oral region must be reconstructed to achieve satisfactory results. The variations, the branching pattern and the course of mental nerve and its branches have not yet been adequately examined, especially in newborns. Therefore, detailed investigation of the morphological and morphometric properties of the mental nerve will contribute to the neural topographic anatomy of facial region. Newborn mental nerve was morphologically and morphometrically examined. To determine the branching types of the newborn mental nerve, dissections were performed on the lower lip specimens of 20 newborns. Using the types of mental nerve branching patterns published in the literature as reference, newborn mental nerve branching patterns were typed in 13 different groups under 3 main groups. Measurement indices were created to compare measurements of mental nerve with similar studies. The branching patterns we have determined and the morphometric measurements we have obtained will contribute to the clinicians and researchers interested in the lower lip and innervation of this area.