Butirilkolinesterazın insan serumundan saflaştırılması ve metal iyonları ile inhibisyonunun kinetik incelenmesi
Purification of human serum butyrylcholinesterase and inhibition kinetics by some metal ions
  1. Tez No: 48098
  2. Yazar: BAHRAM SARKARATI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. NEŞE ÇOKUĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan serumu, butirilkolinesteraz inhibisyo- nu, Al3+, Zn2+, Cd2+, Li+, Human serum, butyrylcholinesterase inhibition, A13+, Zn2+, Cd2+, Li+
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Butirilkolinesteraz (BKE; açilkolin açilhidrolaz E.C. 3.1.1.8) insan serumundan 6600 kez saflaştırıldı. Saflaştırma işleminde sırasıyla, pH 4.5'de asitte çöktürme basamağı da içeren % 55 - % 70 arası amonyum sülfat kesitlemesi ve Prokainamid - Sepharose 4B afinite kromatografisi kullanıldı. Substrat olarak butiriltiyokolin iyodür (BTK) kullanılarak, saflaş- tınlan enzimin Al3+, Zn2+, Cd2+ ve Li+ tarafından inhibisyon kinetikleri çalışıldı. Katyon içermeyen (kontrol doğrusu) ve farklı derişimlerde katyon içeren deney ortamlarında çalışılarak hızlar ölçüldü ve 1/v'ye karşı 1/[BTK] değerleri grafiklendiğinde, doğruların l/[BTK]-ekseninin üze rinde kesiştiği saptandı. Bu sonuçlar inhibisyonlann karışık tipte olduğunu gösterir. Fakat, 4 mM BTK derişiminde katyonların derişimleri arttırıldıkça hızın azalması ve katyonların yüksek derişimlerinde sabit bir değere ulaşması, inhibisyonların hiperbolik karışık tipte olduğuna işaret eder. Lineweaver - Burk doğrularının 1/v-eksenini kestiği noktalarla katyonların derişimleri arasında çizilecek ikincil grafikler birer hiperbol olduğu için, katyonlara ait a, P ve Ki değerleri l/A Kesim Noktalarına karşı 1/ [Katyon] değerlerinin grafiklenmesiyle elde edilen doğrulardan hesaplandı. Zn2+ veya Cd2+ ile inhibe edilen enzimin bu formu, Ca2+ ve Mg2+ ile reaktive edilebildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT human serum. The procedure included ammonium sulfate fractionation (55% - 70%) with acid step at pH 4.5 and Procainamide - Sepharose 4B affinity chromatography. Inhibition kinetics of the purified enzyme by Al3+, Zn2+, Cd2+ and Li+ were studied using butyrylthio choline iodide (BTCh) as substrate. The 1 /v vs 1 /[BTCh] plots in the absence (control plot) and in the presence of different concentrations of cations, intersected above the l/[BTCh] - axis. These results demostrate that, the inhibitions are mixed-type. But, when the concentrations of the cations were increased at 4 mM BTCh, velocities decreased and gave limiting finite values at high concentrations of cations, indicating that inhibitions are hyperbolic mixed-type. Since, the secondary plot, 1/v-axis intercept vs concentration of cation was a hyperbola, a, P and Ki values were determined from the plots of 1/A Intercept vs 1/ [Cation]. When the enzyme was inhibited by Zn2+ or Cd2+, Ca2+ and Mg2+ reactivated the inhibited form of BChE.