Görme engellilerde dengenin CVEMP ile değerlendirilmesi
Evaluation of balance by CVEMP in visually impaired patients
- Tez No: 481066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ASLI ŞAHİN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Denge, servikal uyarılmış myojenik potansiyeller, görme engelli, Balance, cervical vestibular evoked myogenic potential, visually impaired
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Denge yerçekimi olan ortamda vücut pozisyonunun sabit ve belli bir oryantasyon içinde tutulmasıdır. Görsel sistem, somatosensöriyel sistem ve vestibüler sistem dengenin sağlanmasında üçlü saç ayağı gibi çalışır. Görme engellilerde dengenin sürdürülmesini sağlayan üç sistemden birisi olan görsel sistem devre dışı kalmaktadır. Görsel sistem devre dışı kaldığında somatosensöriyel ve vestibüler sistemin yanıtlarının bundan etkilenme ihtimali mevcuttur. Bu çalışmanın amacı görme engelliler ile sağlıklı bireylerin vestibüler sistemini objektif bir test olan ve vestibüler sistemin bütünlüğünü değerlendirebilen cVEMP testi ile karşılaştırmaktır. Çalışma Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde 39 görme engelli ve 26 sağlıklı birey ile yürütülmüştür. Çalışmaya katılan bireylere kulak burun boğaz muayenesini takiben saf ses odyometri testi yapılmıştır ve işitmesi normal olanlar çalışmaya dahil edilmiştir. İşitme kaybı olan veya vestibüler disfonksiyon saptanan 10 görme engelli birey çalışma dışı bırakılmıştır. 29 görme engelli ve 26 sağlıklı katılımcıya servikal vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel testi yapılarak, elde edilen dalgaların latans ve amplitüd değerleri saptanmıştır. Çalışmaya alınan 29 görme engelli bireyin 21'i erkek, 8'i kadın; yaş ortalaması 41,7(sd:11,8) idi. Sağlıklı gruptaki 26 bireyin 19'u erkek, 7'si kadın; yaş ortalaması 40,6(sd:9,1) idi. Görme engelli grupta 29 katılımcının 10 tanesinden cVEMP yanıtı alınamadı. 19 görme engelli katılımcıdan toplam 38 kulaktan yapılan cVEMP testi ortalama P13 pik latansı 16,97(SD:2,12)ms bulundu. Sağlıklı grupta 26 hastada toplam 52 kulaktan alınan cVEMP değerleri hesaplandı. P13 ortalama pik latansı 15,40(SD:0,88)ms bulundu. Görme engelli grupta toplam 38 kulaktan alınan cVEMP yanıtlarının ortalama N23 pik latansı 24,92(SD:2,77)ms bulundu. Sağlıklı grupta ise toplam 52 kulaktan alınan cVEMP yanıtlarının ortalama N23 pik latansı 23,73(SD:0,85)ms bulundu. Görme engelli grupta toplam 58 kulaktan hesaplanan ortalama P13-N23 interpik amplitüdü 2,76(SD:2,92)µV bulundu. Sağlıklı grupta ise toplam 52 kulaktan hesaplanan ortalama P13-N23 interpik amplitüdü 2,38(SD:0,33)µV bulundu. P13 ortalama pik latansları görme engellilerde sağlıklı gruba göre daha uzamış bulundu ve bu fark istatistiksel olarak ileri anlamlı idi(p0,05). P13 ve N23 latans değerlerinin görme engellilerde sağlıklı gruba göre daha uzamış olduğu tespit edilmiştir. P13-N23 interpik amplitüd değerlerinde iki grup arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Literatürde görme engelliler ile sağlıklı bireylerin vestibüler sisteminin bütünlüğünü cVEMP testi kullanarak karşılaştıran çalışma bulunmamaktadır. Bu yönüyle çalışmamız literatürde ilk olma özelliği taşımaktadır. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için daha büyük gruplarla yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Balance is keeping the postural stability and the body in oriantation in a gravity-environment. Visual system, somatosensory system and vestibular system work like a tripod to keep balance. Visually impaired individuals lack visual system which is the one of the three system that arerequired to maintain the balance. As a result the somatosensory and vestibular system response can be affected. Our purpose in this study is to compare the vestibular system response of the visually impaired individuals with the healthy individuals using the cVEMP, that is an objective test to determine the function of vestibular system. This study was performed on 39 visually impaired and 26 sighted subjects in Otorhinolaryngology department of Umraniye training and research hospital of Health Sciences University under the Ministry of Health. The subjects, after an otorhinolaryngology physical examination, were tested by pure tone audiometer and the individuals with the normal results were added to the study. 10 visually impaired subjects that had hearing loss or vestibular disfunction were eliminated from the study. We recorded cervical vestibular evoked myogenic potentials (cVEMP) in 29 visually impaired and 26 sighted subjects and determined the latency and amplitude values. 21 of the visually impaired subjects were male and 8 were female, the average of age was 41,7 (SD:11,8). 19 of the sighted subjects were female and 7 were male, the average of age was 40,6 (SD:9,8). In the visually impaired group, from 10 of 29 we did not receive any cVEMP response. The average P13 latency value was 16,97(SD:2,12)ms of totally 38 ears of 19 visual impaired subjects' cVEMP test. 26 sighted subjects were tested of totally 52 ears and the cVEMP responses were calculated. The average P13 latency was 15,40(SD:0,88) ms. In the visually impaired subjects' the average N23 latency was 24,92(SD:2,77)ms. In the sighted subjects' the average N23 latency was 23,73(SD:0,85) ms. The average P13-N23 amplitude of 58 ears of the visually impaired subjects was 2.76(SD:2.92)µV. The average P13-N23 of the 52 ears of the sighted subjects was 2,38(SD:0.33)µV. The P13 latency value in the visually impaired group was longer comparing to the sighted group and this difference was statistically significant (p0,05) We determined that the P13 latency values and N23 latency values were longer in visually impaired group. For the P13-N23 amplitude there was no significant difference between two groups. There are not any studies in literature that compare the vestibular system functionality in visually impaired and sighted individuals using the cVEMP test. From this aspect our study is the first of its kind in literature. To be able to understand the subject better, further studies with larger populations are needed.