Klinik hipertansiyonlu gebelere ait plasentalarda beta 1 integrin dağılımının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparison of beta 1 integrin distribution in clinic hypertensive states of pregnancy and and normal placentes
- Tez No: 48108
- Danışmanlar: PROF.DR. MERAL ÖZGÜÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Hücre Adezyon Reseptörü, Farklılaşma, Pı integrin, Plasenta, invazyon, Hücre Göçü, Cell Adhesion Receptors, Differentation, Pi Integrin, Placenta, Invasion, Cell Migration
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Sitotrofoblast kök hücrelerinin farklanarak endometriyuma doğru ger çekleştirdikleri invazyon, embriyonun gelişiminde çok önemli rol oyna maktadır. Hücrelerin invazif karakterinde meydana gelen sapmalar trofoblast kökenli hastalıklar olarak kendini göstermektedir. Perinatal mortalite ve morbiditeyi arttıran ve aynı zamanda anne hayatını da tehdit eden bu hastalıkların etyolojisinin açıklanabilmesi için normal ve patolojik gruplardaki trofoblast hücrelerinin gelişim ve invazyon sı rasında hücre dışı matriks ve /veya diğer hücreler İle olan ilişkisinin bilinmesinin bu konuların açıklanabilmesinde yardımcı olabileceği düşüncesi ile 6 adet gebeliğe bağlı hlpertansif ve 10 adet normal term plasentada, hücre göç ve İnvazyonunda yapısal ve işlevsel gö reve sahip olan pı integrin reseptörlerinin dağılımı, VLA heterodimerle- rinin a zincirine karşı geliştirilmiş olan monoklonal antikorlar ile çalışıldı. Normal term ve hipertansif hastaların plasentaları arasında Pı integrin reseptörünün patolojik grubun arter, ven ve kapiller endote- linde eksprese olmadığı gözlenmiştir. Bu farkın incelenen dokunun işlevsel bozukluğuna bağlı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Development of the human embryo depends on the ability of the first trimester cytotrophoblastic stem cells to differentiate and invade the endometrium. The failure in the invasive char acter will cause the 'trophoblast related disorders' whose exact molecular mechanism is still unknown. For this purpose the cell-cell and cell-extracellular matrix interaction of the tropho blastic cells must be studied in normal and pathological cases. pi integrin receptor expression is studied in 6 pregnancy indu ced hypertensive states and 10 normal term placenta by indi rect immuneperoxidase method. Although the expression patterns of pi integrins in normal and pathological groups see med to be similiar, they differed in endothelial expression of GC2|3i. This could be due to the functional alterations induced by hypertension.