Sosyal medyada medyalar arası gündem belirleme: ABD ve Türkiye'de twitter örneği
Intermedia agenda setting in social media: Twitter sample in the USA and in Turkey
  1. Tez No: 481086
  2. Yazar: AYGÜN ÖZSALİH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM GÜÇDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gündem Belirleme, Medyalar Arası Gündem Belirleme, Twitter, Büyük Ulusal Gazeteler, Konu Gündemleri, ABD, Türkiye, Agenda-Setting, Intermedia Agenda-Setting, Twitter, Major National Newspapers, Issue Agendas, the USA, Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 373
Özet
Twitter'ın kendine has özelliklerine ilaveten, onun yeni bir medya kanalı olması internet kullanıcılarının yanında medyanın da Twitter'ı kullanımındaki yaygınlığı nedeniyle Twitter hem ABD hem de Türkiye'de haberleri yayma ve paylaşmada en çok kullanılan sosyal medya araçlarından biri haline gelmiştir. Bu nedenle bu çalışmada, daha önce geleneksel ve online medyalarda gerçekleşen medyalar arası gündem belirlemenin bir mikro-blog hizmeti olan Twitter'da da gerçekleşip gerçekleşmediği ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu karşılaştırmalı çalışma, hem ABD hem de Türkiye'de üçer büyük gazetenin Twitter hesapları örnek alınarak yapılmıştır. Çalışmada her iki ülkede de veriler içerik analizi ile Ekim 2014 tarihinde toplanmış, haftalar itibariyle Pearson korelasyon analizi ile gazetelerin Twitter gündemleri arasındaki anlık ve otokorelasyonlar, Çapraz-yürütmeli korelasyon analizi ile de etkiler ve nedensel ilişkiler ortaya konmuştur. Çalışmada, ABD ve Türkiye'de, büyük gazetelerin Twitter hesapları konu gündemleri arasında medyalar arası ilişki ve etkilerin olduğu ortaya çıkmıştır. Her iki ülkede de ilgili gazete Twitter gündemlerinin kendi içinde sürekliliğinin olduğu, gazetelerin Twitter gündemleri arasında da aynı haftalarda bu gündemlerin birbirine benzediğini gösteren anlık ilişkilerin olduğu bulunmuştur. İlaveten, çapraz korelasyonlardan yola çıkarak, ABD gazetelerinin Twitter gündemleri arasında karşılıklı; Türkiye gazetelerinin Twitter gündemleri arasında ise, karşılıklı etkilere ilaveten tek yönlü medyalar arası gündem belirleme etkilerinin olduğu görülmüştür. Dolayısıyla, Türkiye'de karşılıklı etkinin kısmen olduğu ortaya çıkmıştır. Bulgular, ABD ve Türkiye'nin medyalar arası gündem belirleme bakımından birbirine kısmen benzediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to its peculiar characteristics, Twitter has become one of the most frequently used social media tools both in the USA and in Turkey, in spreading and sharing news due to being a new media channel, and to its popularity among internet users as well as the media. For this reason, in this study, it was sought to decide whether intermedia agenda-setting, which occurs in traditional and online media, also occurred in Twitter, which is a micro-blog service. This comparative study was conducted by sampling the Twitter accounts of three major newspapers both in the USA and in Turkey. In the study, the data from both countries were collected in October, 2014, through content analysis; synchronous correlations and autocorrelations among Twitter agendas of newspapers were determined through Pearson correlation analysis, and effects and causal relationships were determined through Cross-lagged correlation analysis week by week. In the study it was found that in the USA and in Turkey, among the issue agendas in the Twitter accounts of major newspapers, there exist intermedia relationships and effects. It was found that in both countries there is continuity in Twitter agendas of the related newspapers and that there are synchronous correlations among Twitter agendas of the newspapers in the same weeks, which shows that these agendas are alike. In addition, based on cross correlations, while it was observed that there are mutual effects among Twitter agendas of American newspapers, there are one-way intermedia agenda-setting effects in addition to mutual effects among Twitter agendas of Turkish newspapers. Therefore, it was revealed that mutual effect is partial in Turkey. The findings indicate that the USA and Turkey partially resemble each other in terms of intermedia agenda-setting.