Türk Medeni Hukukunda kadın ve çocuğun soyadı
Surname of woman and child in Turkish Civil Law
  1. Tez No: 481099
  2. Yazar: ESRA DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÇETİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Soyadı, Kadının Soyadı, Çocuğun Soyadı, Bekarlık Soyadı, Aile Adı, Soyadının Fonksiyonları, Name, Surname, Surname of Woman, Surname of Child, Maiden Name, Family Name, Functions of Surname
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Kadın ve çocuğun soyadı mevzusunda Türk Kanuni Medenisi'nde, Türk Medeni Kanunu'nda ve Soyadı Kanunu'nda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Zaman içerisinde dünyadaki genel eğilim ve eşitlikçi bakış açısının da etkisiyle bu hükümlerde değişiklikler yapılmış olsa da bazı problemler devam etmektedir. Kadının evlilikle birlikte kocasının soyadını taşımak zorunda olması ve babası ile arasında soybağı ilişkisi kurulan çocuğun (evlilik içi veya evlilik dışı) yalnızca babasının soyadını alabilmesi, bu temel problemlerin başında gelmektedir. Yargı içtihatları ile düzeltilmeye çalışılan bu problemlere ilişkin kanuni düzenlemeler henüz yapılmadığından sorunlar tamamen çözülebilmiş değildir. Çalışmamızda soyadına ilişkin eski ve yeni düzenlemeler ile bunların hukuka uygunluğu tartışılmış ve yargı içtihatları ile bu düzenlemeler arasındaki ilişkiden bahsedilmiştir. Ayrıca kadının ve çocuğun soyadına ilişkin doktrin ve mahkeme kararları ışığında olması gereken hukuk tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Surname of woman and child is legislated in former Turkish Civil Code, current Turkish Civil Code and Surname Act. In progress of time these provisions have been amended under the influence of world's general tendency and egalitarian perspective. However some problems have not been solved yet. One of the fundamental problems is the obligation of married woman to take her husband's surname. Another fundamental problem is the obligation of child to take only his father's surname as soon as the paternity is established. Although there are not effective legal regulations to solve these problems, judicial organs try to solve them with the power of court decisions. In our study we have determined these problems and proposed de lege ferenda solutions.