Küreselleşmenin etkileri: Elektronik ticaret ve transfer fiyatlandırması
Impact of globalization: Electronic commerce and transfer pricing
- Tez No: 481102
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Elektronik Ticaret, Çok Uluslu Şirketler, Transfer Fiyatlandırması, Globalization, Electronic Commerce, Multinational Companies, Transfer Pricing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
II. Dünya Savaşı sonrası artışa geçen ticari ve finansal liberalleşme hareketleri bilgi, iletişim ve teknoloji sektöründe gelişmelere neden olmuş, bu durum ise küreselleşmenin gelişmesine ve artmasına zemin hazırlamıştır. Artan teknolojik gelişmeler klasik ticaret anlayışını etkilemiş elektronik ticaretin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Elektronik ticaret ile birlikte ticari faaliyetlerde pek çok kolaylık ve faydanın sağlanması yanında çeşitli olumsuzluklar ve belirsizlikler meydana gelmiştir. Bu olumsuzluk ve belirsizlikler hem ulusal hem uluslararası düzeyde çözüm arayışlarının başlamasına sebep olmuştur. Küreselleşme ile birlikte elektronik ticaret imkânlarını kullanan Çok Uluslu Şirketler Yeni Ekonominin vergisel avantajlarından faydalanmaya başlamıştır. Transfer fiyatlandırması ile vergisel avantajların ortaya çıkması sonucu devletler vergi alanında dezavantaja sahip olmuştur. Bu dezavantajları gidermek için hem ulusal hem uluslararası çözüm arayışları başlamış ve devam etmektedir. Bir literatür taraması niteliğinde olan bu tez çalışması ile ilk olarak küreselleşme kavramı, küreselleşmenin tarihçesi, nedenleri, teorileri, etkileri ve sunduğu avantajlar ile dezavantajlar ele alınmıştır. Bu çalışma ile elektronik ticaret konusu ve vergi noktasındaki etkilerin değerlendirilmesinin yanında son olarak transfer fiyatlandırması konusu, etkileri ve çözüm arayışları hususlarına değinilmiş ve çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
After II World War, commercial and financial liberalization movements that had swelled has led to developments and increases in information, communication and technological industries and thus it has paved the way for expanding in globalization. Increasing number of technological developments have had an influence on conventional trade perception and caused to emerge e-commerce. E-commerce has provided plenty of simplicities and benefits alongside of hitches and uncertainities. Solution seekings in both domestic and international level have commenced in consequence of those hitches and uncertainities. Multinational Companies those who used e-commerce opportunities by the globalization have started to make use of taxational advantages provided by New Economies. As a result of taxational advantages emerged from transfer pricing, the states have been at a disadvantage in the field of taxation. Abovementioned solution seekings have fundamentally been started for the aim of ironing those disadvantages out. This dissertation study which is a literature review has dwelled upon the fact, history, reasons, theories, impacts, pros and cons of globalization. Additionally, e-commerce and its influences on taxational issues has been discussed. In conclusion, it has been touched on transfer pricing, its effect and solution seekings and the study has been completed.