Ergenlerin duygusal zekâ düzeyleri ile özyeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examininng of the correlation between emotional intelligence levels and self efficacy perceptions of adolescents
  1. Tez No: 481284
  2. Yazar: MELİKE SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA TRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, Özyeterlik, Duygusal Zekâ, Adolescents, Self-Efficacy, Emotional Intelligence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı, ergenlerin duygusal zekâ düzeyleri ile özyeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma 2016-2017 eğitim öğretim yılında Konya ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören yaşları 14 ile 17 arasında değişen 376'si erkek, 245'i kız olan toplam 621 lise öğrencisi üzerinden yürütülmüştür. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Çocuklar için Özyeterlik Ölçeği ve Bar-On Duygusal Zekâ Çocuk ve Ergen Formu ile toplanmıştır. Verilerin analizi aşamasında T-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Tukey Testi, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Ve Regresyon Tekniği kullanılmıştır. Verilerin istatistik analizi bilgisayar ortamında SPSS 18.00 paket programı ile yapılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi olarak .05 alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; Akademik Özyeterlik ile duygusal zekânın tüm alt boyutları (bireyiçi ilişkiler, bireylerarası ilişkiler, uyumluluk becerileri, stres yönetimi, genel ruh hali ve olumlu etki) arasında pozitif yönlü anlamlı düzeyde ilişkiler bulunmuştur. Sosyal Özyeterlik ile duygusal zekânın alt boyutlarından (bireyiçi ilişkiler, bireylerarası ilişkiler, uyumluluk becerileri, genel ruh hali ve olumlu etki) pozitif yönlü anlamlı düzeyde ilişkiler bulunmuştur. Duygusal Özyeterlik ile duygusal zekânın tüm alt boyutları (bireyiçi ilişkiler, bireylerarası ilişkiler, uyumluluk becerileri, stres yönetimi, genel ruh hali ve olumlu etki) arasında pozitif yönlü anlamlı düzeyde ilişkiler bulunmuştur. Yapılan regresyon analizi sonucunda; Duygusal Özyeterlik ile duygusal zekânın alt boyutları arasında anlamlı düzeyde ilişki olduğu görülmüştür. Bireyiçi, uyumluluk, stres yönetimi, genel ruh hali ve olumlu etki Duygusal Özyeterlik puanının önemli yordayıcıları olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to examine the relationship between emotional intelligence level of adolescents and their self-efficacy perceptions. Study was carried out on a total of 621 high school students with 376 of males and 245 of females who were between 14 and 17 years and studying in official secondary schools of the Ministry of National Education between 2016 and 2016 school year in Konya City. The data of the study were collected by the Personal Information Form, the Self-Efficacy Scale for Children and the Bar-On Emotional Intelligence Child and Adolescent Form. T-test, one way variance analysis, Tukey test, Pearson moment product correlation and regression technique were used in the analysis stage of data. Statistical analysis of the data was performed by using SPSS 18.00 package program in computer environment. Significance level in study was taken as .05 . According to the results of study; it was found a significantly positive relationship between academic self-efficacy and all sub-dimensions of emotional intelligence (intra-individual relationships, interpersonal relationships, compatibility skills, stress management, general mood, and positive impression). Significantly positive relationships were found from social self-efficacy and the sub-dimensions of emotional intelligence (intra-individual relationships, interpersonal relationships, compatibility skills, general mood, and positive impression). Significantly positive relationships were found between emotional self-efficacy and all sub-dimensions of emotional intelligence (intra-individua relationships, interpersonal relationships, compatibility skills, stress management, general mood, and positive impression). As a result of regression analysis performed; it was seen a significant between emotional self-efficacy and sub-dimensions of emotional intelligence. Intra-individual, compliance, stress management, general mood and positive impression were found to be important predictors of Emotional Self-Efficacy.