Ortaokullarda dil bilgisi öğretiminde buluş yoluyla öğretim stratejisinin öğrenci başarısına ve kalıcılığa etkisinin incelenmesi
Examine the effect of discovery learning on student'sachivament and retenttion teaching gramer in secondary schools
- Tez No: 481296
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil Bilgisi, Sunuş, Buluş, Yöntem, Teknik, Strateji, Öğrenci Başarısı, Kalıcılık, Linguistics, Presentation, Discovery, Method, Technique, Strategy, Student Success, Retention
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Ortaokullarda dil bilgisi öğretiminde buluş yoluyla öğretim stratejisinin öğrenci başarısına ve kalıcılığa etkisini incelemeyi amaçlayan bu çalışma, 2016-2017 eğitim öğretim yılında, Konya ili, Karatay ilçesi, Kızören Ortaokulunda öğrenim gören 22'si kız 18'i erkek olmak üzere toplam 40 6. sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Araştırma sürecinde, belirlenen dil bilgisi konusunun belli bir plân dâhilinde anlatılmasında kontrol grubunda geleneksel sunuş yoluyla öğretim stratejisi, deney grubunda ise buluş yoluyla öğretim stratejisi kullanılmıştır. Deney ve kontrol grupları kura yoluyla belirlenmiştir. Uygulama sürecinin başında bütün gruba ilgili dil bilgisi konusuyla alakalı başarı testi ön test olarak uygulanmış, aynı test uygulamanın sonunda son test olarak bütün gruba yeniden uygulanmıştır. Bu test, ikinci dönemin başında konunun öğrencilerdeki kalıcılık düzeyini ölçmek için yeniden uygulanmıştır. Bu uygulamalar yapılırken çalışma kapsamına alınan dil bilgisi konusu öğrencilere müfredata uygun olarak belli bir plân dâhilinde anlatılmış ve eğitim öğretim süreci kesinlikle aksatılmamıştır. Deneysel işlem sonucunda uygulanan başarı testleri SPSS 22.0 programıyla analiz edilmiş ve analizler sonucunda buluş yoluyla öğretim stratejisine uygun olarak ders anlatılan deney grubundaki öğrencilerin geleneksel sunuş yoluyla öğretim stratejisine uyularak ders anlatılan kontrol grubundaki öğrencilere göre anlamlı bir gelişim kaydettikleri tespit edilmiştir. Ayrıca buluş yoluyla öğretim stratejisinin uygulandığı deney grubunda geleneksel sunuş yoluyla öğretim stratejisinin uygulandığı kontrol grubuna göre öğrenilen bilgilerin kalıcılık düzeyinde anlamlı bir fark olduğu gözlenmiştir. Bu araştırma sürecinde elde edilen verilerden yola çıkılarak dil bilgisi öğretim sürecinde öğrencilerin bilgileri keşfederek öğrenmesini sağlayan buluş yoluyla öğretim stratejisinin diğer geleneksel yöntemlere göre öğrenci başarısında ve bilgilerin kalıcılığında daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçtan yola çıkılarak da öğrenciyi öğretim sürecinde aktifleştiren buluş yoluyla öğretim stratejisinden dil bilgisi öğretiminde yararlanılabileceği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which aims to investigate the effect of the achievement and permanence of the secondary school students at teaching grammar by discovery learning strategy was conducted among a total of 40 sixth grade students, 22 girls and 18 boys, who were educated in Konya, Karatay, Kızören secondary school in 2016-2017 academic year. In the research process the strategy of teaching through the traditional presentation was used in the control group in the context of a given plan of language learning and in the experimental group, the strategy of teaching through invention was used. Experimental and control groups were determined by random. At the beginning of the application period, the whole group was applied as a preliminary test for the related linguistic information and as a final test, the whole group was reapplied at the end of the same test. This test was reapplied at the beginning of the second semester to measure the persistence level of the students in the subject. While these applications were being made, the subject of the linguistic information included in the scope of the study was explained to the students in accordance with the curriculum within a certain plan and the education and training process was never interrupted. The results of the experiment were analyzed with the SPSS 22.0 program and it was determined that the students in the experimental group who were taught by discovery learning strategy were significantly improved compared to the students in the control group who were taught by traditional presentation strategy according to the instruction strategy. In addition, it was observed that there was a significant difference in the retention level of information learned according to the control group in which the teaching strategy was applied through the traditional presentation strategy in the experiment group in which the teaching strategy was applied. By means of the data obtained in this research process, the invention of learning strategy which enables learners to discover and learn the information in the grammar teaching process has been achieved as a result of being more effective in student success and information retention than other traditional methods. From this result, it is stated that discovery learning strategy, which activates the student in the teaching process, will be utilized in the teaching of language knowledge.