Sivas Yıldızeli ilçesi yöresel kadın giysilerinin incelenmesi
Features of local women clothing Yildizeli distiret,Sivas
- Tez No: 532691
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET ALİ EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Halk Bilimi (Folklor), Clothing Industry, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Giyim, Kadın, Kültür, Yöresel, Yıldızeli İlçesi, Clothes, Women, Culture, Local, District of Yıldızeli
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Araştırma kapsamında Sivas Yıldızeli ilçesi merkezi ve ilçeye bağlı olan köylere gidilerek kaybolmak üzere olan yöresel kadın giysileri incelenerek kataloglamıştır. Araştırmanın amacı kaybolmak üzere olan Sivas Yıldızeli ilçesindeki yöresel kadın giysilerinin gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Bu bağlamda tespit edilen yöresel kadın giysileri kaynak kişilerden alınan bilgiler ışığında kayıt altına alınmıştır. Kayıt altına alınan kadın giysileri desen, işleme, nakış, renk, malzeme ve kompozisyon açısından incelenerek tezin ilgili bölümlerinde gözlem fişleriyle aktarılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde; araştırma yapılan ilçenin coğrafi konumu, tarihçesi, sosyal ve kültürel yapısı hakkında bilgi ve ilçenin bağlı olduğu Sivas ili kadın giyim- kuşamı ile ilgili genel bilgi verilmiştir. Çalışmanın gelişme bölümü olan ikinci bölümde ise Sivas Yıldızeli ilçesi merkez ve köylerinde kayıt altına alınan yöresel kadın giysi görselleri ve bilgileri verilmiştir. Araştırmanın son bölümü olan üçüncü bölümde ise; yörede incelenen kadın giysilerinden esinlenerek oluşturulan yelek tasarımları, üretim süreci ve fotoğrafları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the research, we conducted a field study of local women's costumes which are doomed to extinction in the district of Yıldızeli, Sivas. The costumes studied were later catalogued. The study aims to pass the local costumes in that region which are almost extinct on to the next generations. To this end, some examples of local costumes were recorded in light of information gathered from source persons. The costumes which were recorded were examined in terms of pattern, processing, embroidery, color, material and composition. The data obtained were transferred to observation note sections in the study. In the first part of the study; we included data about the geographical location of the region, its history, culture as well as an overview of the women's costumes in Sivas at large. In the second part of the study some recorded samples of women's clothes in Yıldızeli, Sivas were described with the help of visual images. The final section of the study presents some visuals about designing and crafting of vests inspired by the local samples examined in the study.