Diyot lazerle yapılan beyazlatma sonrası farklı jenerasyon adeziv sistemlerin mineye olan bağlanma dayanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the bond strenghts of the different generation adhesive systems to enamel after bleaching with diode laser
- Tez No: 481476
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA AYTAÇ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adeziv sistem, bağlanma dayanımı, diyot lazer, mine, ofis tipi beyazlatma, Adhesive system, bond strength, diode laser, enamel, office bleaching
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Estetik diş hekimliğine olan ilginin artması, estetik restorasyonlar ile diş beyazlatma işlemlerinin birlikte uygulanmasını gündeme getirmektedir. Bu in vitro çalışmanın amacı diyot lazer ile yapılan beyazlatmanın farklı adeziv sistemler kullanılarak yapılan kompozit restorasyonların bağlanma dayanımına etkisini değerlendirmektir. Çalışmada 180 adet çekilmiş insan üst kesici dişi kullanılmıştır. Mine yüzeyleri zımparalanarak düzleştirildikten sonra dişler 18 gruba ayrılmıştır (n=10). Beyazlatma işlemi yapılmadan üç farklı adeziv sistemin uygulandığı ilk 6 grup kontrol gruplarıdır. Deney gruplarının yarısında Opalescence Boost PF %40, diğer yarısında LaserWhite 20 Beyazlatma Jeli 940 nm dalga boyundaki diyot lazer ile birlikte kullanılarak beyazlatma işlemi yapılmıştır. Beyazlatma işlemlerinin ardından farklı bekleme sürelerini takiben (beyazlatma sonrası 0. gün ve 7.gün) gruplara üç farklı adeziv sistem (Adper Single Bond 2, Clearfil SE bond ve Clearfil Universal bond) uygulanmış ve sonrasında kompozit rezin ile restorasyonları yapılmıştır. Örnekler makaslama bağlanma dayanıklılığı testine tabi tutulmuş, ardından kırılma tipi analizi için stereomikroskop altında incelenmiş ve her gruptan bir örnek tarama elektron mikroskobu (SEM) ile değerlendirilmiştir. Gruplar arası karşılaştırma için tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. p değerleri 0.05'in altında hesaplandığında istatistiksel olarak önemli kabul edilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre, beyazlatma ajanları bağlanmayı olumsuz etkilemiştir ve beyazlatma sonrası bir hafta bekleme süresi bağlanma değerlerindeki düşüşü elimine etmektedir. Opalescence Boost ile kıyaslandığında bağlanma değerleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmaması ve kısa çalışma süresi gibi nedenlerden dolayı diyot lazer ile beyazlatmanın alternatif bir seçenek olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increased interest in aesthetic dentistry requires aesthetic restorations and tooth whitening to be applied together. The aim of this in-vitro study is to evaluate effectiveness of diode laser whitening on the bond strength of composite restorations using different adhesive systems. One hundred eighty human maxillary incisor teeth were used in the study. After enamel surfaces were sanded and flattened, teeth were divided into 18 groups (n=10). Six groups which 3 different adhesive systems were applied without bleaching were the control groups. In half of the experimental groups, Opalescence Boost PF 40% in the other half LaserWhite 20 Bleaching Gel with 940nm wavelength diode laser were used for whitening. Following the bleaching process, three different adhesive systems (Adper Single Bond2, Clearfil SE Bond and Clearfil Universal) were applied with different waiting times (immediately and one week later) and after that teeth were restorated by composite resin. Specimens were put through shear bond strength test, then examined under a stereomicroscope to determine failure modes and one specimen from each group was evaluated with scanning electron microscope (SEM). One way variance analysis was used for comparison between groups. P values were considered statistically significant when calculated below 0. 05. According to the result, it was concluded that whitening agents negatively affected bonding and waiting a week after bleaching eliminates the decrease in bonding values. Whitening with diode laser might be an alternative option due to reasons such as short working time and no statistically significant difference when compared with Opalescence Boost.