30-60 yaş arası hastalarda karotis intima-media kalınlığı ile monosit/hdl(yüksek dansiteli lipoprotein) oranı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assesing association of carotid media thickness with monocyte/HDL ratio in patients 30-60 years of age
  1. Tez No: 481477
  2. Yazar: SABRİ ABUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL AKTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Karotis intima-media kalınlığı, monosit, yüksek dansiteli lipoprotein, Monosit/HDL oranı, Carotis intima media thickness, monocyte/HDL ratio
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
30-60 Yaş Arası Hastalarda Karotis Intima-Media Kalınlığı Ile Monosit / HDL (yüksek dansiteli lipoprotein) Oranı Arasındaki Ilişkinin Değerlendirilmesi Giriş: Ateroskleroz, başta koroner arterler olmak üzere, diğer müsküler arterleri de etkileyen sistemik bir patolojidir. Yapılan çalışmalarda yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol (HDL)'ün ateroskleroz gelişimi ile ilişkili olarak intima-mediya kalınlığı (İMK) üzerinde etkili olduğu; monosit'in ise endotelyal adezyon üzerinde etkili olduğu gösterilmiştir. Amaç: Biz deçalışmamızda daha önce literatürde çalışılmamış olan, koroner arter hastalığı olmayan popülasyonda Monosit/HDL oranı ile karotis İMK arasındaki ilişkiyi araştırdık. Materyal ve Metod: Çalışma kardiyoloji polikliniğine başvuran yaşları 30-60 arasında olan sağlıklı gönüllüler, ejeksiyon fraksiyonu normal ve akut koroner sendrom bulgusu saptanmayan 200 olgu ile prospektif olarak gerçekleştirildi. Olguların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi,karotis İMK, sigara kullanım öyküsü, biyokimya değerleri, lipid profili ve hemogram parametreleri değerlendirildi. Karotis İMK kalınlığı 0,9 mm olan hastalar Grup 2 olarak tanımlandı. Bulgular: Çalışma popülasyonunun karotis İMK ortalaması 0,65±0,20 mm ve Monosit/HDL oranı 13,6±5,9 olarak saptandı. Grup 1'e göreGrup 2'de yaş (p0,9mm değişkenine anlamlı düzeyde etki ettiği saptandı. Eğri altında kalan alan 0,704 cm2 olup, uygun kesim değeri 13,4'tür (sensitivite %72 ve spesifite %60,7). Sonuç:Çalışmamızın sonuçları göz önünde bulundurulduğunda,Monosit/HDL oranının IMK >0.9mm olanhastalar için özellikle genç yetişkin grupta subklinik aterosklerotik sürecin bir göstergesi olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Atherosclerosis is a systemic pathology that effects muscular arteries mainly coroner arteries. Investigations points out that high density lipoprotein cholesterol is associated with development of atherosclerosis and intima-media thickness while monocytes effects endothelial adhesions. Aim: In our study we aimed to determine association of monocyte HDL ratio with carotid intima media thickness which was not previously investigated in current literature. Materials and Methods: tudy was performed on 200 healthy volunteers aged 30-60 years with no detected ejection fraction anomalies and acute coronery syndrome symptoms, whom attended to outpatient cardiology clinic prospectively. Samples age, gender, body mass index, smoking history, biochemical values, lipid profile and hemogram parameters were evaluated. Patients whose CIMT was 0,9mm variable. Area under the curve was 0,704 cm2 appropriate cut value was 13.4 (sensitivity %72, spesifity %60.7) Conclusion: According to findings obtiained from our study, we conclude that monocyte/HDL ratio can be used as a determinant of subclinical atherosclerosis, especially in young adults with IMT >0.9mm.