Identifying medieval Komana in the 12th-13th centuries through spatial analysis of archaeological data with a multidisciplinary approach
12. - 13. yüz yıllarda Ortaçağ Komanası'nın arkeolojik verilerin mekansal analizi yöntemi kullanılarak ve çok disiplinli bir yaklaşım ile tanımlanması
- Tez No: 481538
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ BURCU ERCİYAS, DOÇ. DR. EVANGELIA PİŞKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Komana, Ortaçağ Arkeolojisi, Danişmendler, 12.-13. yüz yıllar, Mekânsal Analiz, Komana, Medieval Archaeology, Danishmend, 12th–13th century, Spatial Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 399
Özet
Anadolu Ortaçağı'nın ekonomi, siyaset, sosyal yaşam ve inançsal dinamikleri daha çok yazılı kaynaklar, kamusal ve dini mimari kalıntılar, ve arkeolojik kontekstini yitirmiş materyal kültür aracılığı ile anlaşılmaktadır. Bu tür kaynaklar daha çok varsıl ve yöneten elit kesimi temsil etmektedir. Gerek kırsalı gerekse kenti temsil eden arkeolojik alanlar, üretim ve tüketim davranışlarının konut ve atölye gibi kontekstlerde anlaşılması adına son derece büyük bir potansiyele sahiptir. Bu tür bir bakış açısı çok disiplinli bir yaklaşım ile birlikte hazırda bekleyen bu potansiyelin bilgiye dönüşmesine kesinlikle yardımcı olacaktır. Bu yaklaşım ile birlikte arkeolojik kazıların rolü son derece önemlidir ve mekânsal analiz yolu ile davranışa dair izlerin belirlemesi ve yerleşim içi ölçekte mekanların organizasyonu ve işleyişinin belirlenmesine olanak sağlamaktadırlar, böylece geçmiş dinamiklerin anlaşılmasına katkıda bulunurlar. Çeşitli kontekstlerden elde edilen kültürel buluntular, hayvansal ve bitkisel kalıntılar ve tüm arkeolojik buluntu gruplarının mekanlar içindeki dağılımlarının istatistiksel olarak analiz edilmesi, mekanların kullanımı, üretim ve tüketim davranışlarının daha iyi anlaşılmasına olanak sağlamaktadır. Arkeolojik tabakaların oluşum süreçlerinin iyi belirlenmesi de bu tür çalışmalarda geçmiş dinamiklerin anlaşılması açısından son derece önemlidir. Bu tez çalışmasında, 12. ve 13. yüz yıllarda Komana ortaçağı, arkeolojik verinin mekânsal analizi yöntemi ile aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Elde edilen mekânsal analiz sonuçları yerleşimin organizasyonu ve işleyişinin ortaya çıkarılması, ve karşılaştırmalı analitik bir yöntem ile Komana'nın çağdaşı olan değişik karakterde bir çok yerleşim içinde, Komana'yı arkeolojik ve tarihsel bir konuma yerleştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Dynamics of Medieval Anatolia such as economy, politics, social life and religion, are mostly studied through written sources, public monuments, religious architecture and in most cases decontextualized material culture. These sources of evidence mostly represent the wealthy class and ruling elites. Both rural and urban sites do have the archaeological potential for understanding production, consumption and discard behaviors within domestic and industrial contexts. This kind of a perspective with a multidisciplinary approach, will surely help transform this potential to knowledge. With this approach the role of archaeological excavations is huge, they provide the conditions to detect behavioral signatures through spatial analysis, understanding of the organization and operation of spaces in intrasite level, thus provide the construction of past dynamics. The statistical representation of artifacts and ecofacts from a variety of contexts and distribution patterns of all archaeological finds within spaces are expected to increase our understanding of the use of space, production, consumption and discard behaviors. Formation processes in such a study also has increasing significance. In this thesis, medieval Komana (12th – 13th centuries) is studied through spatial analysis of archaeological data. The results of spatial analysis is used in order to identify operation and organization of the site and to set Komana into archaeological and historical context among numerous contemporary sites in various settings, with a comparative analysis.