Investigation of parents' perceptions of male early childhood teachers
Ebeveynlerin erkek okul öncesi öğretmenleri ile ilgili algılarının incelenmesi
  1. Tez No: 481621
  2. Yazar: TURAN GÜLÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZA TANTEKİN ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitimi, erkek okul öncesi öğretmenleri, ailelerin algıları, early childhood education, male early childhood teachers, perceptions of parents
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı ebeveynlerin erkek okul öncesi öğretmenleri ile ilgili algılarını incelemektir. Bu çalışmanın katılımcıları Ankara'da yaşayan 11'i kadın 2'si erkek toplam 13 veliden oluşmaktadır. Çalışma nitel araştırma yöntemi kapsamında bir olgubilim çalışması olarak yürütülmüştür. Çalışmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Görüşmeler üç ay içinde tamamlanmıştır. Bu çalışmanın bulguları ebeveynlerin eğitim-öğretim yılının başında çocuklarının erkek okul öncesi öğretmenine yönelik olumlu ve olumsuz algıları olduğunu ortaya koymuştur. Olumsuz algılar açısından, katılımcılar erkek öğretmenler ile ilgili olarak; çocuk istismarı, kız çocukları ile iletişim kuramama, çocukların öz-bakımı ile baş edememe gibi konularda endişeleri olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca erkek öğretmenlerin anne olmama durumunu bir dezavantaj olarak görmüşlerdir. Olumlu algılar açısından, katılımcılar erkek öğretmenlerin çocuklar üzerinde daha fazla kontrolü olduğunu ve erkeklerin anne olmama durumunu onlar için bir avantaj olarak görmüşlerdir. Buna ek olarak, çocuklarının öğretmenini tanımaya başladıkça algılarının erkek öğretmenin özellikleri, öğretmenle olan ilişkileri, öğretmen açısından anne olmama avantajları ve dezavantajları, erkek öğretmenlerin becerileri, ve çocukların gelişimine ilişkin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate parents' perceptions of male early childhood teachers. The participants of the study were 13 parents consisting of 11 females and 2 males living in Ankara, Turkey. For this study, a qualitative phenomenological study was conducted. The data of the study were collected through semi structured interviews. The interviews were completed in three months. Findings of the study indicated that parents had negative and positive perceptions related with their children's male early childhood teachers at the beginning of the fall semester. As negative perceptions, participants stated that they had concerns related with male early childhood teachers including child abuse, male teachers' inability to handle children's self-care. Moreover, they were perceived to be unable in communication with girls, and because male teachers can not be a mother, they were perceived as disadvantageous in the perspective of parents. On the other hand, as positive perceptions, participants declared that male teachers had more control on children, and male teachers' not being a mother brings advantage to them. What's more, after they began to know their children's male teachers, it was found that their perceptions of male teachers were based on male teachers' characteristics, their relationship with the teachers, advantages and disadvantages of not being a mother in terms of teachers, male teachers' skills, and development of children.