The relationship between cross-cutting exposure and political tolerance: the case of Turkey
Karşıt siyasi görüşlere maruz kalma ile siyasi tolerans arasındaki ilişki: Türkiye örneği
  1. Tez No: 481659
  2. Yazar: CANSU PAKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU CİNGÖZ ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Siyasal Bilimler, Psychology, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: siyasi tolerans, karşıt görüşlere maruz kalma, karşıt görüş farkındalığı, bilişsel kapalılık ihtiyacı, political tolerance, cross-cutting exposure, need for cognitive closure, awareness of opposing views
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Türkiye'deki potansiyel siyasi kutuplaşma, uzun süredir devam eden etnik gruplar arası çatışmalar ve azınlıklara karşı olumsuz tutumların yaygınlığı, siyasi toleransın çalışılmasını bu ülkede önemli kılmaktadır. Bu çalışma, karşıt siyasi görüşlere maruz kalmanın siyasi anlamdaki olumlu sonuçlarından (ör., tarafsız bilgi arama davranışı, siyasi çelişiklilik, kendi görüşlerine karşı gerçekçi bakış açısı kazanma) yola çıkarak, karşıt görüşlere maruz kalma ile politik tolerans arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Temel olarak, Mutz'ın (2002a) çalışmasının bir replikasyonununun yapılması amaçlanarak, karşıt görüşlere maruz kalmanın, karşıt görüşler hakkındaki farkındalık aracılığı ile siyasi toleransı yordayacağı hipotez edilmiştir. Ayrıca, bilişsel kapalılık ihtiyacının bu modeldeki düzenleyici etkisi test edilmiştir. Karşıt görüşler farkındalığını ölçmek için 74 katılımcıyla yapılan pilot çalışmayla Türkiye'de insanların üzerinde en çok fikir ayrılığı yaşadığı siyasi konular ve bu konulardaki farklı iki görüş (kutuplar) belirlenmiştir. Buna göre, konular“Başkanlık Sistemi”,“Özgürlük ve İnsan Hakları”, ve“Kürt Sorunu”olarak tanımlanmıştır. Ana çalışmada, 299 katılımcıya (K=134, E=164) bilişsel kapalılık ihtiyacı, siyasi tolerans, karşıt görüşlere maruz kalma sıklığı, Türkiye'de tartışmalı bulunan siyasi konular hakkındaki görüşleri ve karşıt görüşler farkındalığı hakkında sorular yöneltilmiştir. Hayes'in (2013) PROCESS makrosu kullanılarak yapılan analizler sonucunda, bulgular aracı değişken modelini desteklerken, bilişsel kapalılık ihtiyacının modelde düzenleyici bir etkisi bulgulanmamıştır. Çalışmanın sonuçları alanyazındaki bulgular çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Political tolerance is a crucial issue in Turkey due to potential political polarization, prolonged inter-ethnic conflicts, and negative views toward minorities. This study examines the relationship between cross-cutting exposure and political tolerance based on the beneficial consequences of cross-cutting exposure for deliberation (i.e., unbiased information seeking, ambivalence, a realistic perspective towards one's own view). The present study replicates the hypothesis that cross-cutting discussion (i.e., being exposed to oppositional political perspectives) can predict greater awareness of opposing viewpoints, which in turn predicts greater political tolerance (Mutz, 2002). In addition, I expect that need for cognitive closure moderates the relationship between cross-cutting exposure and awareness of opposing views. In measuring the awareness of opposing arguments, three conflictual political issues and poles for each issue in Turkey were determined with a pilot study with 74 participants. Accordingly, issue labels were“Presidency System”,“Kurdish Problem”and“Freedom and Human Rights”. In the main study, 299 participants (F=134, M=164) reported their need for cognitive closure, opinions regarding the three contradictory issues, awareness of opposing views, and their political tolerance. Using Hayes's (2013) PROCESS macro, results supported mediation hypothesis, but not the moderation hypothesis. Findings of the study, potential implications and future suggestions are discussed.