Özel amaçlı İngilizce derslerine ilişkin öğrencilerin, okutmanların ve öğretim üyelerinin görüşleri (Gazi Üniversitesi örneği)
Students', instructors' and academics' opinions regarding the English for specific purposes courses (The case of Gazi University)
- Tez No: 481768
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUZAN BEYZA KAPTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Amaçlı İngilizce, yabancı dil olarak İngilizce öğretimi, İngilizce öğretim programı, program geliştirme, ders tasarımı, English for Specific Purposes, teaching English as a foreign language, English language curriculum, curriculum development, course design
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırmada Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda 2013-2014 akademik yılından bu yana verilen ÖAİ derslerine ilişkin öğrencilerin, okutmanların ve öğretim üyelerinin görüşlerini ve önerilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmada durum çalışması modeli benimsenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu bu dersleri alarak 2016-2017 akademik yılında lisans eğitimine başlayan öğrenciler, bu öğrencilerin lisans derslerine giren öğretim üyeleri ve ÖAİ derslerini veren İngilizce okutmanları oluşturmaktadır. Araştırmada veriler anket ve görüşmelerle toplanmıştır. Veri toplama araçlarıyla ulaşılan nicel verilerin analizinde betimsel istatistik (yüzde ve frekans), nitel verilerin analizinde betimsel ve içerik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular öğrencilerin, okutmanların ve öğretim üyelerinin çoğunlukla ÖAİ derslerine ilişkin olumsuz görüşlere sahip olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin geneli ÖAİ derslerinin öğretim süreciyle ve kazanımların transferiyle ilgili memnun görünmezken, okutmanlar derslerin öğrenciler için olumlu yanları olduğunu fakat öğretim sürecinde ciddi sorunlar yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Öğretim üyeleri ÖAİ derslerinde kazanımların transferine dair olumsuz görüşler belirtirken, derslerin geliştirilirse çok faydalı olacağını ifade etmişlerdir. Öğrenciler, okutmanlar ve öğretim üyelerinden alınan öneriler doğrultusunda ÖAİ derslerinin geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the students', instructors' and academics' opinions on English for Specific Purposes courses provided by the School of Foreign Languages at Gazi University since 2013-2014 academic year. For this purpose, case study model was adopted in the study. The students who started their university education during 2016-2017 academic year after having received these courses, the instructors who taught ESP and the academics from whom these students took courses in 2016-2017 academic year all constituted the study group. The data in the study were obtained with the use of questionnaires and interviews. Descriptive statistics method (percentage and frequency) was used in analyzing the quantitative data in the study, and on the other hand, descriptive analysis and content analysis methods were used in the analysis of the qualitative data. The findings in the study show that the students, instructors of English and academics generally had negative opinions on ESP courses. Whereas most of the students did not seem to be satisfied with the instructional process and during the transfer of the learning objectives, the instructors of English stated ESP courses had positive sides for students, yet they experienced serious problems during the instructional process. While the academics had negative opinions on the transfer of learning objectives, they said the courses would be fruitful if developed. It is concluded that ESP courses should be developed as recommended by the students, instructors and academics.