Integrating language and content learning objectives: The Bilkent University adjunct model
Dil ve içerikle ilgili öğrenme amaçlarının birleştirilmesi: Bilkent Universitesi bileşik modeli
  1. Tez No: 140692
  2. Yazar: EGEMEN BARIŞ DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. FREDRİCKA STOLLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İçerik temelli izlence, Bileşik Model, Bağlantılı Dersler, Akademik Amaçlı İngilizce (AMI) vı, Content-based Instruction, Adjunct Model, Linked Classes, English for Academic Purposes (EAP) IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET DİL VE İÇERİKLE İLGİLİ ÖĞRENME AMAÇLARININ BİRLEŞTİRİLMESİ: BİLKENT ÜNİVERSİTESİ BİLEŞİK MODELİ Doğan, Egemen Barış Yüksek Lisans, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Fredricka L. Stoller Ortak Tez Yöneticisi: Dr. William Snyder Temmuz 2003 İngilizce öğrenimine yönelik küresel ilgiye koşut olarak, bir çok yaklaşım, yöntem ve teknik geliştirilmektedir. Bunlardan bazdan kısa ömürlü olurken, bazıları da geçerliliklerini uzun yıllardır korumaktadırlar.İçerik temelli izlence (İTİ-CBI) ve bileşik model - kapsamını dil ve ders içeriğiyle ilgili amaçların oluşturduğu ikili dil ve içerik ders izlencesi - İTİ' ye dönük özel bir yaklaşım - dil öğretiminde son zamanlarda uygulanabilir yöntemler olarak görülmektedir. Bu olgu çalışmasının amacı, Bilkent Üniversitesi Bileşik İzlencelerinde ders veren içerik ve dil hocalarının, izlencenin geliştirilmesine yönelik gerekçeler, izlencelerle ilgili geliştirme ve uygulama konuları ve gelecekteki bileşik izlencelere yönelik önerilerle ilgili düşüncelerinin neler olduğunu saptamaktı. Veri toplama sırasında iki ayrı görüşme süreci geçirildi. İlkinin amacı, eski ve yeni çalışanlarından izlencenin geçmişine ilişkin bilgi toplamak, ötekisinin amacıysa izlencede değişik görevleri olanlardandeğerlendirmelerini almaktı. İlgili bölümlerde ders veren içerik ve dil hocalarından ek bilgi almak için bir de anket geliştirildi. İlk elden edinilen kaynaklara da ayrıca başvuruldu. Bu olgu çalışmasının sonuçları, hala daha çözüm bekleyen birtakım sorunlar olmasına karşın, Bilkent Üniversitesi'nde geliştirilen ve uygulanan bileşik izlence derslerinin, ikinci sınıf öğrencileri için oldukça yararlı olduğunu göstermiştir. Bilkent öğretim elemanlarının değerlendirmelerine göre, bileşik izlence içerisinde öğrenim gören öğrenciler, akademik dil becerileri ve bölüm derslerini öğrenmede ilerleme sağlamışlardır. Bununla birlikte, izlencenin geliştirilmesi ve uygulanmasında, izlenceyi geliştirenler ve dil okutmanları değişik konularla uğraşmak durumunda kalmışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEGRATING LANGUAGE AND CONTENT LEARNING OBJECTIVES: THE BJLKENT UNIVERSITY ADJUNCT MODEL Doğan, Egemen Barış MA., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Dr. Fredricka L. Stoller Co-Supervisor: Dr. William Snyder July 2003 In response to a global interest in learning English, many instructional approaches, methods, and techniques have been developed. Some have been short-lived, and others have sustained themselves for longer periods of time. Content-based instruction (CBI) - a particular approach to CBI involving a pairing of language and content classes with shared language and content learning objectives - have been considered as viable ways to teach language in recent times. This case study was conducted to determine what content and language lecturers in Bilkent's Adjunct Programs think about the rationale, development, and implementation of current programs and future adjunct program offerings. During the data gathering process, two interview protocols were used, one to gather background information on the adjunct programs and the other to solicit perspectives from 111interviewees with different roles in the programs. A questionnaire was also developed to obtain additional insights from content and language lecturers in the adjunct programs. Primary-source documentation was also consulted. The results of the case study indicate that the adjunct courses developed and implemented at Bilkent University have been beneficial for second-year students, though the programs still have problems to work out. Based on the data solicited from Bilkent staff, students enrolled in adjunct classes have improved their academic language skills and content knowledge. However, in the development of these adjunct programs, program developers and language lecturers have had to cope with issues including cooperation between lecturers, administrative and tutorial support, resources, balance of course hours, and in-service training.