Bir muhalefet biçimi olarak basın açıklamaları: Mersin örneği
Press releases as a form of opposition: Mersin case
  1. Tez No: 481821
  2. Yazar: MAHMUT SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN KAMALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Muhalefet, Basın Açıklaması, Mersin, Yerel Basın, Demokrasi, Opposition, Press Release, Mersin, Local Press, Democracy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İfade özgürlüğü, demokrasilerin temel taşlarından biridir ve gösteri, yürüyüş, basın açıklaması, basın toplantısı, toplantı yapma gibi özgürlükler ile hayata geçer. İfade özgürlüğünün anayasal demokrasinin temel değerlerinden biri olması, onunla ilgili talep ve iddiaların muhatabının 'devlet' olduğu anlamına gelir ve anayasa başta olmak üzere tüm hukuki mevzuatın da bu hakkı tanıması ve bunu güvence altına almış olması gerekir. Demokrasinin gelişmesi, özgür eleştiri ve muhalefet sayesinde mümkündür. Eleştiri yoksa meşru sayılan bir muhalefet de yoktur. Eğer demokraside en üstün otorite 'halk' ise, herhangi bir fikrin halka ulaşmasını engellemeye hiçbir otoritenin hakkı yoktur. Muhalefet etme hakkı da kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarına maruz kalmamalıdır. Bu bağlamda çalışmada, muhalif kurumların, muhalefet etme biçimlerinden biri olan basın açıklamalarını sıkça tercih etmeleri; önceden miting, yürüyüş şeklinde yapılan muhalefet etme biçimlerinin, basın açıklamalarına evirilmesi incelenmeye çalışılacaktır. Bunun yanı sıra yapılan bu eylem/etkinliklere otoritelerin yaklaşımının ne olduğu, uluslararası antlaşma ve bildirgelerde muhalefete tanınmış olan hakların, iç hukukta nasıl yer aldığı ve uygulandığı; yerel basının ve toplumun muhalefet etme biçimlerine duyarlılığının belirlenmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla, bir muhalefet biçimi olarak basın açıklamalarının inceleneceği Mersin kenti, çalışma alanı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Freedom expression is one of the corner stone of democracy and make and actual by demonstration,march,news release and news conference. Freedom expression is one of the values of constitutional democracy and it means that demands and assertations reletad to state's responsible and especially constitution, whole law legislation should enfranchisement and securing that rights. The development of democracy is possible with free criticism and opposition.if there is no criticism, there is no putative opposition. İf supreme authority in democracy is community, any authority has no right prevent any idea reach to community. The right of opposition should not be exposed to the arbitrary treatment of public authorities. İn this context we will analyze opposition Institution's frequent preferences about press release which is one of opposition method. We will investigate how evolved from demonstration and march to press release. İn additional we will analyze what is the approach of authorites to that actions and activities? İn international agreements and declarations ,Rights which entitled to opposition and how that right applicated and located in domestic law. And also our goal is to measure the sensivity of local press and communities to the forms of opposition. For this purpose Mersin City was chosen as the study area.