Şehirleşme süreci ve odak şehirler : Lüleburgaz örneği
Urbanization process and focus cities : Lüleburgaz example
- Tez No: 481882
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ GÜRÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Şehir, Odak Şehir, Çağdaş Kent Politikaları, Lüleburgaz, City, Focus City, Contemporary Urban Politics, Lüleburgaz
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Şehirlerin ortaya çıkışından günümüze kadar uzanan sürece baktığımızda her dönemin kendine özgü bir yapısının olduğu görülmektedir. Ancak son yıllardaki kadar birbirine benzeyen değerlerin döngüsünde deveran eden, birbirinin kopyası olan şehir havasına şahit olmadık. Dolayısı ile kentlerin kaderi gün geçtikçe birbirine yakınlaşmakta ve yeknesak bir hal almaktadır. Böyle bir dünya sahnesinde farklılaştıran, nitelikli insan gücünü, sermayeyi ve teknolojiyi kentin bünyesine çeken, sürdürülebilir planlamalar yaparak yaşam kalitesini yükselten kentsel politikalar önem kazanmaktadır. Artık Donald Haider'in“mekânların savaşı”olarak nitelendirdiği kentler arası rekabet sona ermiş, rekabetin yapılamayacağı alanlar yaratan kentlerin dönemi başlamıştır. Bugün global ekonomi, şehirlerin kendini ifade edebilme ve yerel değerler ile evrensel eğilimler arasında köprü kurabilme kabiliyetini ödüllendirmektedir. Bu nedenle şehirler, kültürel zenginlikler başta olmak üzere her türlü değerlerini tespit etmek, onları sunmak ve modern dünyaya entegrasyonunu sağlamak durumundadır. Bunun yanında yatırımlar için cazibe merkezi haline gelmek, yerel ekonomik kalkınmanın ana hedeflerinden biridir. Bugün şehirler ve ülkeler sayılan nedenlere bağlı olarak fiziksel, ekonomik, sosyal ve kültürel planlar yoluyla farklı tipte kullanıcıların (şehirliler, yatırımcılar ve ziyaretçiler) beklentilerini karşılama çabası içindedirler. Bu çalışma kapsamında öncelikle kavramlar analiz edilerek şehirlerin ortaya çıkışından günümüz dünyasındaki rolü ve küresel gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan yeni kentsel politikalar ve kent modelleri incelenmiştir. Bu doğrultuda yeni bir anlayış olan“Odak Şehir”modeli irdelenerek, çalışmanın teorik esasları perspektifinde model olarak Lüleburgaz ele alınmış, küresel ölçekte yaşanan bu hızlı değişim ve dönüşüm karşısında kentin durumu, geleceğe bakışı ve kentsel politikaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
When we look at the process from the emergence of cities to modern-day it seems that every period has its own unique structure. However, we have not witnessed the replica of the city which circulates in the cycle of similar values as in recent years. Hence, the fate of cities is getting closer day by day and becoming uniform. In such a world scene, urban policies that differentiate, attract qualified human power, capital and technology to the city, enhance the quality of urban life by making sustainable planning are gaining importance. Anymore, the competition among cities that Donald Haider calls“place wars”has come to an end and the period of cities that created areas where competition can not be done, has started. Today, the global economy rewards cities with the ability to express themselves and bridge local values and universal trends. For this reason, cities need to identify all kinds of values, especially cultural riches, and present and integrate them into the modern world. Besides that becoming a center of attraction for investments is one of the main goals of local economic development. Today, cities and countries, depending on the reasons listed, are in an effort to meet the expectations of different types of users (city-dwellers, investors and visitors) through physical, economic, social and cultural plans. In this study, firstly the concepts from the emergence of cities to the role in the present world were analyzed and new urban policies and urban models emerging from global developments were examined. In this direction, a new understanding“Focus City”model was examined, Lüleburgaz was considered as a model in the perspective of the theoretical bases of study, in the face of this rapid change and transformation on the global scale, the situation of the city, the outlook of the future and the urban politics have been examined.