Minarelerin 'güvenlikleştirilmesi': İsviçre'de minare yasağı örneği
'Securitization' of mosque minarets: The case of minarets ban in Switzerland
  1. Tez No: 482116
  2. Yazar: MÜBERRA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İsviçre, Minare, Güvenlikleştirme Teorisi, İslam, Radikal-sağ, Switzerland, Minarets, Securitization Theory, Islam, Far-Right
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez İsviçre'de 2009 yılında bir referandum sonucunda minarelerin“Minarelerin inşası yasaktır.”hükmü ile anayasal olarak yasaklanışına odaklanmaktadır. Bir halk girişimi ile minarelerin ulusal düzeyde yasaklanmasına ilişkin başlatılan kampanya sonucunda ön şart olan gerekli destek sağlanmış ve teklif referanduma sunulmuştur. Referandum öncesinde yürütülen kampanya ve etkin propagandalar İsviçre halkını minarelerin yasaklanması gereken birer tehdit olduklarına ikna etmiştir. İsviçre seküler, tarafsız ve çoğulcu değerleri, halkın egemenliğinin mümkün olan en üst düzeyde sağlandığı doğrudan demokrasi ile bütünleştirerek, hoşgörülü bir liberal demokrasiyi kusursuzca yaşattığına inanılan bir ülkedir. Bu nedenle, ülkede ikinci büyük din olan İslam'a ait kamusal görünürlüğü sağlayan bir yapının yasaklanması“açık toplum”un önemli bir kırılma noktası olarak görülebilecektir.“İslamlaşmanın durdurulması”temel sloganından hareketle yürütülen propaganda sürecinin dinamikleri ve özellikle minarelerin tehdit olarak anlatılmasında kullanılan araçlar çalışmanın ana odağını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda, çalışmaya konu hususlar Kopenhag Okulu'nun güvenlikleştirme teorisi göz önüne alınarak yapısöküm metodu uygulanarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the constitutional prohibition of mosque minarets in Switzerland as a result of a referendum in 2009, with the provision that“Minarets are prohibited to be built.”As a result of the campaign initiated by a public enterprise in regard with the ban on minarets at the national level, the necessary preliminary support was securedand the proposal was presented to Swiss voters in areferendum. Effective propaganda campaign carried in the run up tothe referendum convinced the Swiss people that the minarets poseda threat that needed to be eliminated. Switzerland has been regarded as a bastion of liberal democracy wherevalues of secularism, objectivityand pluralism perfectly matched direct democracy representing the highest level of sovereignty of the people. However, the prohibition of minarets, representing the visibility of Islam in public, may be considered as an important breaking point of“open society”. This study will therefore explore and discuss the dynamics of the propaganda process, driven by the basic slogan of“stop Islamization”, and the tools used to describe the minarets as a threat, leading to the prohibition of minaretsby deconstructing the campaign tools, mechanisms and process in the light of the securitization theory of the Copenhagen School.