Sığınmacı ve mültecilerin hak ve özgürlüklerinin güvenlik kapsamında değerlendirilmesi
The assessment on the rights and freedoms of asylum seeker and refugees within the context of security
- Tez No: 482119
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Law, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sığınmacı, Mülteci ve Göç Tanımları, Güven ve Güvenlik Kavramları, Sığınmacı ve Mültecilerin Hak ve Özgürlükleri, Yaşama Hakkı, Sığınma ve Uluslararası Korumadan Yararlanma Hakkı, İşkence ve Kötü Muamele Yasağı, Vatandaşlık Hakkı, Eğitim Hakkı, The Definition of Asylum Seeker, Refugees and Migration, The concept of Trust and Security, Rights and Freedoms of Asylum Seeker and Refugees, Right to Life, Right to Asylum and Benefit from International Protection, Prohibition on Torture and Ill-Treatment, Right to a Nationality, Right to Education
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tarih boyunca hareket eden ve hareket etmeye de devam edecek olan insanlar için göç kaçınılmazdır. Burada kilit nokta; insanların bir yerden bir yere hareket ederken temel hak ve özgürlüklerinin neler olduğu ve uluslararası sözleşmelere taraf devletlerin bu hak ve özgürlükleri sağlama, koruma veya gerçekleştirme yükümlülüklerini ne oranda gerçekleştirdiğidir. İnsan güvenliğinin daha kırılgan hale geldiği, dünyadaki ekonomik ve teknolojik gelişmelerden insanların eşit yararlan(a)madığı, insan hak ve özgürlüklerinin korunamadığı, eşitsizliklerin arttığı, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine çözüm bulanamadığı, iklim değişikliklerinin insan hayatını etkilediği, küresel ve ulusal şiddet eylemlerinin arttığı, başta sığınmacı ve mülteciler olmak üzere kırılgan grupların yerinden edildiği, dünya genelinde mülteci ve sığınmacı sayısının 65.3 milyona ulaştığı ve bu sayının yarısının çocuklardan oluştuğu, her bir dakikada 24 kişinin vatanlarını terk etmek zorunda kaldığı, zorla yerinden edilen kişilerin sayısının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığı 21. yüzyılda bu uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmediğini söyleyebiliriz. Bu tez, yaşama hakkı, sığınma ve uluslararası korumadan yararlanma hakkı, vatandaşlık hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı ile eğitim hakkı üzerinden yaşanan ihmal ve/veya ihlaller sonucu yitirilen hayatları ve umutları, Türkiye'deki ve dünyadaki uygulamaları bilimsel ve son derece güncel raporlar, istatistikler ve çeşitli yayınlar üzerine temellendirerek sığınmacı ve mültecilerin hak ve özgürlükleri konusunda toplumsal duyarlılığa bir nebze olsun katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Migration is inevitable for people who move throughout history and will continue to do so. The key here is; what the fundamental rights and freedoms of people are when they move or migrate from one place to another and how and at what rate the States Parties to international conventions fulfill their obligations to provide, protect or fulfill those rights and freedoms. In the 21st century which witnesses human security has become more fragile, people who has been deprived of equal enjoyment from economic and technological developments in the world, human rights and freedoms can not be protected, the inequality has been increased, a solution to gender inequalities has not been found, climate changes has affected many people' lives, global and national acts of violence have increased, fragile groups mainly asylum seekers and refugees have been displaced, the number of refugees and asylum seekers worldwide has reached 65.3 billion and half of this number is made up of children, 24 people per minute has had to leave their countries, the number of displaced persons has reached the highest level in the history, we can say that these international obligations have not fulfilled. This thesis, which based on scientific and highly up-to-date reports, statistics and various publications on the lives and hopes that are lost as a result of negligence and/or violation of the right to life, right to asylum and benefit from international protection, right to a nationality, prohibition on torture and ill-treatment and right to education, on practices in Turkey and in the world, aims to make its contributions to the social sensitivity of the rights and freedoms of asylum seekers and refugees.