Çağdaş Rus düşüncesinde din felsefesinin gidişatı: Nikolay Berdyaev
The course of religious philosophy in contemporary russian thought: Nicolas Berdiaev
- Tez No: 482151
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Rus Felsefesi, Din Felsefesi, Epistemoloji, Nikolay Aleksandroviç Berdyaev, Russian Philosophy, Religion Philosophy, Epistemology, Nicolas Alexandrovich Berdyaev
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma Rusya'da din felsefesinin ortaya çıkışı ve bu süreçteki Nikolay Berdyaev'in rolünü ele almayı planladığımız bir çalışmadır. Bu bağlamda Rusya'da ortaya çıkan felsefi dönemler sosyo-politik ve psikolojik boyutlarıyla incelenmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde Eski Rusya'da görünen felsefi bulgulara değinilmiş, ayrıca Aydınlanma döneminde ortaya çıkan felsefi hareketler ve üniversitelerin felsefeye yönelik izlediği politikalara göz atılmıştır. Rusya'da din felsefesinin ortaya çıkmasıyla beraber filozoflar arasındaki tartışmalar, XX. yüzyılın başlarında yaşanan gelişmelerle birlikte Marksizm'den idealizme geçiş dönemi ve bunun Rus düşünürler arasında oluşturduğu ayrışma süreci de incelenmiştir. İkinci bölümde Nikolay Berdyaev'in hayatı, sürgünde geçirdiği yıllar, din felsefesi açısında önem taşıyan eserleri, düşünceleri ve önemli felsefi kavramları ele alınmıştır. Son bölümde ise Berdyaev'in felsefe, din ve bilim anlayışı, aralarında kurduğu sentez ve bunlara yönelik eleştirileri ele alınmış ve yine Tanrı düşüncesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This is a thesis in which we try to study the emergence of the philosophy of religion in Russia and the role of Nicolas Berdyaev in the process. In this context, the philosophical periods that emerged in Russia are dealt with the socio-political and psychological aspects. In the first period, the philosophical findings that appeared in Old Russia were dealt with. However, with the emergence of philosophical movements that emerged during the Enlightenment period, the philosophical policy of the universities was reviewed. Later in Russia, with the emergence of the philosophy of religion, the crisis, and division among the philosophers are discussed. From the beginning of the XX. Centuries along with the spiritual Renaissance, the process of separation from Marxism to idealism transition between Russian thinkers have been examined. In the second period, Nicolas Berdyaev's life, his years of exile works and thoughts which are important in terms of the philosophy of religion, are discussed. In the conclusion, Berdyaev's ideas on philosophy, religion and science, and his critics about them, as well as his synthesis have been examined, in addition, to his understanding of God.