Uluslararası olmayan silahlı çatışmalarda çevrenin himayesi
Protection of the environment in non-international armed conflicts
  1. Tez No: 926649
  2. Yazar: ZEYNEP KAHYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası olmayan silahlı çatışma, çevrenin himayesi, uluslararası insancıl hukuk, uluslararası hukukun diğer alanları, etkileşim, lex sepialis, uluslararası sorumluluk, bireysel cezai sorumluluk, ekokırım (ecocide), Non-international armed conflict, protection of the environment, international humanitarian law, other fields of international law, interplay, lex specialis, international responsibility, individual criminal responsibility, ecocide
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
İşbu çalışma çevrenin himayesi için uygulanabilir kuralları tespit etmek amacıyla“uluslararası olmayan silahlı çatışma”kavramı ve bahse konu çatışmaların tasnifiyle başlanmıştır. Bu kapsamda 1949 Cenevre Sözleşmeleri Ortak Madde 3 ve Ek Protokol II'nin uygulanabilirlik şartları ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın tamamında himayeyi olabildiğince genişletmek ve uluslararası hukuk alanları arasında birliği sağlamak adına uluslararası insancıl hukukta bulunan“doğal çevre (natural environment)”kavramı değil“çevre”kavramı kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde uluslararası olmayan silahlı çatışmalarda çevrenin himayesini düzenleyen normatif düzen ve uluslararası hukukun alanları arasındaki etkileşim incelenmiştir. Uluslararası hukukun birçok alanında çevrenin himayesini düzenleyen kuralların mevcut olduğu görülmüş ve bahse konu kurallar arasındaki etkileşimin nasıl olması gerektiğine odaklanılmıştır. Uluslararası olmayan silahlı çatışmalarda kural olarak diğer uluslararası hukuk alanları uygulanmaya devam eder. Dolayısıyla, özellikle uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası çevre hukukunun lex specialis ilkesi gereğince uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise uluslararası olmayan silahlı çatışmalarda çevreye verilen zarardan uluslararası sorumluluk ve bireysel cezai sorumluluk ele alınmıştır. Ardından“ekokırım (ecocide)”suçuna ilişkin öneriler incelenmiş ve doktrinde ileri sürülen görüşlere değinilmiştir. Sonuç olarak, uluslararası olmayan silahlı çatışmalarda çevrenin himayesi için uluslararası insancıl hukuk kurallarının nasıl yorumlanması ve dahası nasıl geliştirilmesi gerektiği ve bunun yanında diğer uluslararası hukuk alanlarının nasıl uygulandığı üzerinde durulmuş ve cevaplamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study begins with the concept of“non-international armed conflict”and the classification of such conflicts in order to identify the applicable rules for the protection of the environment. In this context, the applicability requirements of Common Article 3 to the 1949 Geneva Conventions and Additional Protocol II are discussed and evaluated. In order to broaden the scope of protection as much as possible and to ensure unity among the fields of international law, the concept of“environment”is used throughout the study, not the concept of“natural environment”as included in international humanitarian law. In the second chapter of the study, the interplay between the normative order regulating the protection of the environment in non-international armed conflicts and the fields of international law is examined. It is seen that there are rules regulating the protection of the environment in many areas of international law and the focus is on how the interplay between these rules should be. In non-international armed conflicts, as a rule, other areas of international law continue to apply. Therefore, it is concluded that international humanitarian law and international environmental law in particular should be applied in accordance with the lex specialis principle. In the third chapter of the study, international responsibility and individual criminal responsibility for damage to the environment in non-international armed conflicts are discussed. Subsequently, the proposals regarding the crime of“ecocide”are examined and the views put forward in the doctrine are mentioned. In conclusion, it has been emphasized and tried to answer how international humanitarian law rules should be interpreted and further developed for the protection of the environment in non-international armed conflicts, as well as how other areas of international law are applied.