Kazakistan'da Türkiye Türkçesi öğretiminde sıfat-fiiller konusunda karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and solutions in teaching participles during Turkish language teaching in Kazakhstan
- Tez No: 482232
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURCAN GÜDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kazak Türkçesi, Türkiye Türkçesi, sıfat-fiil, öğretim, etkinlik, Kazakh, Turkish, participle, survey, exercises
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Türkiye Türkçesini yabancı dil olarak öğrenenler, bazı konularda zorluklarla karşılaşabilirler. Kazakistan'da Türkiye Türkçesi öğretimini gerçekleştirirken bazı konuların daha etkili bir şekilde öğretilmesi sağlanabilir. Bu tez çalışmasında, Kazak Türkçesindeki sıfat-fiillerle Türkiye Türkçesindeki sıfat-fiiller karşılaştırılarak sıfat-fiiller konusu açıklanmaya çalışılmıştır. Her iki lehçe grubunda çalışanlara katkı sağlanması planlanmıştır. İlk bölümde genel olarak dil, dil aileleri ve lehçelerden bahsedilmiştir. Yabancı dil olarak Türkçe ve Kazakistan'da Türkiye Türkçesi öğretimi konusunda bilgi verilmiştir. Yabancı dil öğretim metodlarına ise ikinci bölümde yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye Türkçesi ile Kazak Türkçesindeki başlıca sıfat-fiil ekleri karşılaştırılmıştır ve çeşitli örnekler sunulmuştur. Dördüncü ve son bölümde ise, Kazakistan'da, Türkiye Türkçesi öğretiminde kullanılan Yeni Hitit Ders Kitabında yer alan sıfat-fiil konusu ve alıştırmaları incelenip değerlendirmeler yapılmıştır. Uygulanan anket sonuçlarını da dikkate alarak sıfat-fiil konusunu daha etkili öğretebilme amacıyla etkinlik örnekleri hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Students learning Turkish as a foreign language may be faced with difficulties sometimes. We can also make the teaching of Turkish more effective for some subjects in Kazakhstan. In this thesis, was tried to clarify participles in Kazakh and Turkish by comparing them, and was planned to contribute to those who work on these Turkic dialects. In the first part was given general information about linguistics, language relativeness, and dialects. Also, there is information about Turkish as a foreign language, and Turkish language in Kazakhstan. Foreign language teaching methods were given in the second part. In the third part, we compared the mostly used participles of Turkish and Kazakh languages with lots of examples. In the last part, we examined unit of participles from Yeni Hitit, which is also used in Kazakhstan for teaching Turkish, student's book and workbook. By taking into account survey results we prepared exercises for participle subject to make Turkish learning stage easier.