Yugoslavya'nın dağılma sürecinde Kosova'da medya
Medi̇a in Kosovo during Yugoslavia's di̇sintegration process
- Tez No: 482245
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, Journalism, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yugoslavya, Kosova, Basın, Savaş, Arnavutlar, Yugoslavia, Kosovo, Press, War, Albanians
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Yaklaşık 20 yıl süren Yugosavya'nın dağılma sürecindeki Kosova basınına yeteri kadar değinilmemiştir. Özellikle o dönemde Kosova'daki Arnavut basını üzerine araştırma bulunmamaktadır. Bu araştırmanın amacı ise o boşluğu doldurmaktır. Bu çalışma, Arnavut basınını ön planda tutarak dağılmakta olan Yugoslavya içerisindeki Kosova'nın, dağılma sürecinde yaşanan sorunları nasıl etkilediği ve aynı zamanda bu sorunlardan nasıl etkilendiğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu çerçeveden hareketle, öncelikle basın ve basının işlevleri üzerine kavramsal bir anlatımdan sonra Yugoslavya'nın dağılma sürecindeki Kosova medyasının üzerinde durulmuştur. Ayrıca Yugoslavya'nın kuruluş şartları, Kosova'nın durumu ve Yugoslavya'nın parçalanma nedenleri anlatılmaya çalışılmıştır. Doğrudan dönemin tanığı olan gazetecilerle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Yapılan bu derinlikli görüşmeler neticesinde alınan cevaplar üzerinden veriler toplanarak analiz edilmiştir. Çapraz analiz yöntemi ile toplanan veriler değerlendirilmiş ve bu bulgulara dayanarak Kosova basınının, bu süreçte kendi halkı üzerinde milli duyguları ön plana çıkararak birlik ve bütünlüğe davet ettiği, toplumun bağımsızlık yolunda harakete geçmesi gerektiği yönünde ciddi bir çaba gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Until now days there have not been done enough studies about Kosovo press during the process of Yugoslavia's disintegration. Especially there are no researches about Albanian press in Kosovo during this period and one of the aims of this research has been to fill that void. The other aim of the study is to show how Kosovo press, which is dispersed by holding the Albanian press in the foreground, affected the problems experienced in the disintegration process and at the same time how itself has been affected by those problems. After a conceptual narration of press and it's functions it has been emphasized the Kosovo media in Yugoslavia's disintegration process. In addition, the conditions of establishment of Yugoslavia, the situation of Kosovo and the reasons for the disintegration of Yugoslavia have been tried to be explained. In-depth interviews have been realized with the journalists who witnessed the period. Cross-analyses of collected data has leaded on the conclusion that Kosovo press is responsible for calling to nationalism and unity and that it has made a serious effort to move the country toward independence.