Çok boyutlu ölçekleme analizi ve bir uygulama
Multidimensional scaling analysis and an application
- Tez No: 482253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi, Kümeleme Analizi, Faktör Analizi, Benzerlik, Uzaklık, Metrik, Metrik Olmayan, Stres Değeri, Multidimensional Scaling Analysis, Clustering Analysis, Factor Analysis, Similarity, Distance, Metric, Non-Metric, Stress Value
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin başarısızlıklarına etki eden faktörleri belirlemektir. Bunun için bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. 2013-2015 yılları arasında Türkiye'de yaşayan her yaş ve meslek grubundan kişilere uygulanan ankette başarı faktörü ile yakından ilgili olan 26 değişkenin aralarındaki ilişki ile ilgili 2928'i erkek, 1255'i kadın olmak üzere 4183 kişinin yanıtı üzerine çıkarımlar yapılmıştır. Bu çalışmada, öklid uzaklığı göz önünde bulundurularak metrik olmayan çok boyutlu ölçekleme tekniği kullanılmıştır. Bunun sebebi, verilerin nicel olmaması ve daha küçük boyutta çözümler elde edilebilir olmasıdır. Aşağıdaki uzaklık değerlerinden faydalanılarak stres değeri hesaplanmıştır. Analizler sonucunda, Kruskal'ın Stres Değeri=0,0000004 olarak gözlenmiş olup değişkenler arasında ciddi bir farklılık gözlenmemiştir. Dolayısıyla stres değerlerinin (0-0,025) aralığında gözlemlenmesi, değişkenler arasında“tam”bir uyum olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Başka bir ifadeyle, elde edilen grafiğin gerçek şekille uygunluğunun ölçüsü S =0,0000004 olup, tam uyumu göstermektedir. Bu durumda elde edilen sonuçların elimizde bulunan veri kümesini yeterli ölçüde yansıttığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the factors that influence student's failures. A survey study has been conducted for this. Conclusions were made on the response of 4183 people, 2928 men and 1255 women, who were related to the relationship between 26 variables closely related to the success factor in the questionnaire applied to the persons who live in Turkey between 2013 and 2015. In this study, non-metric multidimensional scaling technique was used considering Euclidean distance. Because data are not quantitative and solutions can be obtained at a smaller size. The stress value was calculated by using the following distance values. As a result of the analyzes, Kruskal's stress value = 0,0000004 was observed and no significant difference was observed between the variables. Therefore, the observation of the stress values (0-0,025) clearly reveals that there is a“ full conformity ”between the variables. In other words, the true fit of the obtained graph is a measure of S = 0,0000004 indicating full conformity. In this case, we can say that the results obtained adequately reflect the data set that is available.