Supar düzeyinin gestasyonel diyabet için öngörüsel değeri ve açlık plazma glukozu ile ilişkisi
The predictive value of supar level for gestational diabetes and relationship with fasting plasma glucose
  1. Tez No: 482663
  2. Yazar: PEMBEGÜL YUMUŞTUTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE ADAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: açlık plazma glukozu, gestasyonel diyabet, inflamasyon, suPAR düzey, fasting plasma glucose, gestational diabetes, inflammation, suPAR level
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: İnflamasyonun obezite, tip 2 diabetes mellitus ve gestasyonel diabetes mellitus (GDM) patofizyolojisinde önemli bir rol oynadığına dair literatürde artan bir fikir birliği vardır. Soluble ürokinaz plazminojen aktivatör reseptörü (suPAR) düzeyinin ölçümü inflamatuvar durumun değerlendirilmesinde yeni bir yöntemdir. Bu çalışmada, suPAR düzeyinin GDM gelişimindeki ve tanısındaki öngörüsel rolü ve açlık plazma glukozu (APG) ile ilişkisi incelendi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 24.-28. gebelik haftasında başvuran ve gestasyonel diyabet taraması için oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılmış gebelerin takip verileri kullanıldı. Tarama sonucunda 52 gestasyonel diyabetli gebe ve kontrol grubu için 30 sağlıklı gebe olmak üzere toplam 82 gebe çalışmaya dahil edildi. Hastalara ait demografik ve antropometrik veriler dahiliye poliklinik muayeneleri sırasında elde edildi. Hemogram, APG, HbA1c, insülin, suPAR düzeyleri ise OGTT' nin 0. saati ile eş zamanlı alınan venöz kan örneklerinden toplu olarak çalışıldı. Bulgular: Soluble ürokinaz plazminojen aktivatör reseptörü düzeyleri karşılaştırıldığında, kontrol grubu ile gestasyonel diyabetliler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,405). Ayrıca suPAR düzeyleri ile incelenen diğer değişkenler arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada gestasyonel diyabetli ve sağlıklı gebelerin suPAR düzeylerinin arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken; GDM ile APG arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı. Elde edilen veriler ışığında suPAR molekülünün gestasyonel diyabet gelişimi ve tanısı için öngörüsel değeri olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aims: There is growing consensus in the literature that inflammation plays an important role in the pathophysiology of obesity, type 2 diabetes mellitus, and gestational diabetes mellitus (GDM). Measurement of soluble urokinase plasminogen activator receptor (suPAR) level is a new method for assessing inflammatory status. In this study, the predictive role of suPAR level in the development and diagnosis of GDM and its relationship with fasting plasma glucose (FPG) was examined. Methods: In this study, follow-up data of pregnant women who applied for oral glucose tolerance test (OGTT) for gestational diabetes screening at 24th to 28th gestational week were used. A total of 82 pregnant women, 52 gestational diabetic and 30 healthy pregnant women were included in the study. Demographic and anthropometric data of the patients were obtained during the outpatient clinic examinations. Hemogram, FPG, HbA1c, insulin, suPAR levels were studied collectively from venous blood samples taken at the same time as the 0. hour of the OGTT. Results: No statistically significant difference was found between healthy gestational and gestational diabetic patients when the level of suPAR was compared (p=0,405). In addition, no statistically significant relation was found between SUPAR levels and other variables examined. Conclusions: In this study, the levels of soluble urokinase plasminogen activator receptor in gestational diabetic and healthy gonads were determined; FPG was found to be a significant predictor of gestational diabetes development and diagnosis.