Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezinde takip edilen gebelerde asprosin düzeyinin gestasyonel diabetes mellitus ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between asprosin level and gestational diabetes mellitus in patients followed in Trakya University Training and Research Center
- Tez No: 674650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA AYTÜRK SALT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Asprosin, Gestational diabetes mellitus, Insulin resistance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Asprosin açlık durumunda salgılanıp karaciğerden glikoz çıkışına sebebiyet vererek kan şekeri düzenlenmesinde ve insülin direncinde rol oynayan bir hormondur. Diyabet, obezite, gestasyonel diyabet gibi komplike gebelik durumlarında plazma asprosinseviyesinin arttığı tespit edilmiştir. Bu çalışmanın amacı gestasyonel diyabette asprosin hormonunun tanıda veya riskli gebeliklerde tanısal amaçla kullanılıp kullanılamayacağının araştırılması bunun yanında serum asprosin seviyesi ile ilişkili olabilecek diğer parametrelerin de gözden geçirilmesidir. Çalışmada Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine Ekim 2019 - Kasım 2020 tarihlerinde başvuran gestasyonel diyabet tanısı almış 30 hasta, normal glikoz toleransı olan 33 sağlıklı gebe ve 30 sağlıklı kadında, gestasyonel diyabet ile asprosin düzeylerindeki ilişki araştırılmıştır. Hastaların verileri rutin kontrol sırasındaki muayenelerinde toplanmış, asprosin seviyeleri ELISA yöntemi ile test edilmiştir. Kontrol grubuna göre normal glikoz toleransı olan gebelerde ve kontrol grubuna göre gestasyonel diyabetli gebelerde daha yüksek asprosin seviyeleri tespit edilmiştir (Kontrol-NGT asprosin; p=0,001, Kontrol-GDM asprosin; p=0,001). Normal glikoz toleransına sahip gebelerle gestasyonel diyabeti olan gebeler karşılaştırıldığında gestasyonel diyabetli gebelerde normal glikoz toleransına sahip gebelere kıyasla daha yüksek asprosin seviyeleri saptanmıştır(p=0,001).
Özet (Çeviri)
Asprosin is a hormone that secreted in fasting state to induce glucose release from the liver, and it plays a role in blood sugar regulation and insulin resistance. It has been determined that plasma asprosin level increases in conditions such as diabetes, complicated pregnancy, obesity and gestational diabetes mellitus. The aim of this study was to investigate the relationship between gestational diabetes mellitus and serum asprosin levels, and to review other parameters that may be associated with serum asprosin levels in pregnancy. In this study, we investigated the relationship between gestational diabetes mellitus and asprosin levels in 30 gestational diabetes patients, and 33 pregnant women with normal glucose tolerance and 30 healthy non pregnant participants who admitted to Trakya University Medical Faculty Hospital between October 2019 - November 2020. Higher asprosin levels were detected in pregnant women with normal glucose tolerance compared to the control group and in pregnant women with gestational diabetes compared to the control group (Control-NGT asprosin; p=0,001, Control-GDM asprosin; p=0,001). When pregnant women with normal glucose tolerance and pregnant women with gestational diabetes were compared, higher asprosin levels were found in pregnant women with gestational diabetes compared to pregnant women with normal glucose tolerance(p=0,001). In the examination performed on the asprosin level for the detection of gestational diabetes in pregnant women, the sensitivity was calculated as 93.3%, the selectivity as 90.9%, the positive predictive value 90.3% and the negative predictive value 93.75% for the cut-off value determined as >31.709 ng/ml. Asprosin level, which is a significant threshold for the diagnosis of gestational diabetes in our study, suggests that serum asprosin value can be used as a potential marker in the diagnosis of gestational diabetes.