Major cerrahi operasyonlarda perioperatif restriktif ve liberal kan transfüzyonunun karşılaştırılması
  1. Tez No: 482676
  2. Yazar: SEDA TUĞÇE SAKARYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SURHAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: hemoglobin, restriktif ve liberal kan transfüzyonu, elektif major cerrahi, hemoglobin, restrictive and liberal transfusion, elective major surgery
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Peroperatif kan transfüzyonu uygun kullanıldığında hayat kurtarıcı olabilir. Ancak bu durumun tek endikasyonu; akut major kan kayıplarıdır. Bunun dışındaki her durum için, tüm dünyada allojenik kan kullanımını en aza indirmek esas alınmıştır. Bu çalışmada; Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde yapılan major cerrahi operasyonlarda uygulanan restriktif ve liberal kan transfüzyon yöntemlerini karşılaştırmayı, postoperatif transfüzyon ihtiyacı, ybü'ye kabul, hastanede kalış süresi ve mortalite üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Retrospektif olarak düzenlenen çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde, hastanemiz klinik araştırmalar etik kurulu (13.06.2017/Karar No:814) kurul onayı ile 01/01/2016-31/12/2016 tarihleri arasında elektif major cerrahi operasyon geçiren ASA I, II, III, IV grubu, 18 yaş üstü 892 hasta dahil edildi. Restriktif ve liberal kan transfüzyonu grupları olmak üzere iki grup incelendi. Perioperatif transfüzyon öncesi hemoglobin eşik değeri tüm hastalarda ortalama 8,8 g/dL olarak saptanmış olup, hastaların %13´üne restriktif, %87´sine liberal kan transfüzyonu uygulanmıştır. Kadın ve erkek ortalama preoperatif hemoglobin değeri 11,454 g/dL olarak bulunmuştur ve dünya sağlık örgütüne göre bu değer anemi sınırının altındadır. Ayrıca liberal kan transfüzyonu uyguladığımız hastaların yaklaşık olarak yarısında hemodinamik değişkenlik gözlenmeden, sadece hemoglobin düzeyine bakarak transfüzyon yapıldığı görülmüştür. Transfüze edilen ES ünite sayısı 4 ve üzerinde iken postoperatif transfüzyon yapılma oranı %98, YBÜ'ne kabul edilme oranı %46, hastanede yatış süresi ortalama 15,3 gün olup, verilen TDP ünite sayısı ise ortalama 3,5 adet olarak bulunmuştur. Sonuç olarak kliniğimizde, liberal kan transfüzyonu uygulamalarının restriktif kan transfüzyonu uygulamalarına göre önemli ölçüde fazla olduğunu görmekteyiz. Ayrıca operasyona alınırken hastaların hemoglobin değerlerinin anemi sınırının altında olduğu da görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Peroperative blood transfusion can be life saving when used properly. However, acute major blood loss is the only indication of this case. For every other circumstance, it is essential to reduce the use of allogenic blood. In this study; we aimed to compare the restrictive and liberal blood transfusion methods applied in major surgical operations performed at Anesthesiology and Reanimation Clinic at Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital; and investigate their effects on postoperative transfusion needs, morbidity and mortality. Our retrospective study was carried out at the Health Sciences University Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, Anesthesiology and Reanimation Clinic, with the approval of the board of the clinical research ethics committee (13.06.2017 / Decision No: 814). The test subjects consisted of 892 patients, who belong to ASA I, II, III, IV groups, underwent elective major surgery between the 01/01/2016-31/12/2016, and are over the age of 18 years. In this study, restrictive and liberal blood transfusion groups were investigated. When averaged over all patients, hemoglobin threshold value before perioperative transfusion was 8.8 g / dL. 13% of these patients were treated with restrictive blood transfusion and 87% were treated with the liberal one. The mean preoperative hemoglobin value for women and men was found to be 11,454 g / dL, which is below the anemia limit according to the World Health Organization. In addition, approximately half of the patients to whom we applied liberal blood transfusion were transfused based only on their hemoglobin level, without their hemodynamic variability taken into account. When the number of transfused erythrocyte suspension units was greater than or equal to 4; postoperative transfusion ratio was 98%, the rate of admission to ICU was 46%, the mean length of hospitalization was 15.3 days, and the number of TDP units used was 3.5 on average. xii In conclusion, we see that the practice of liberal blood transfusion in our clinic is significantly more frequent than that of restrictive blood transfusion. In addition, the hemoglobin values of the patients are below the anemia limit before the operation.