Preoperatif beslenme durumu ve risk skorlama sistemlerinin majör gastrointestinal cerrahi sonrasında gelişen komplikasyonları öngörmede belirleyici rolleri
Determining roles of preoperative nutrition and risk scoring systems for predicting complications after major gastrointestinal surgery
- Tez No: 651961
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİP SERDAR YÜCEYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Preoperatif Nütrisyonel Durum, Clavien–Dindo sınıflaması, Cerrahi Risk Skorlama Sistemleri, Preoperative nutritional status, Clavien-Dindo classification, Surgical risk scoring systems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş Cerrahi risklerin girişim öncesi belirlenerek perioperatif süreçte karşılaşılabilecek sorunların ve komplikasyonların öngörülebilmesi amacı ile çeşitli risk skorlama sistemleri oluşturulmuştur. Preoperatif nütrisyonel skorlar ve perioperatif cerrahi risk skorlama sistemleri ile postoperatif mortalite ve morbiditenin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal -Metod 2018 Haziran ve 2019 Nisan tarihleri arasında kliniğimize ameliyat olma amacı ile başvuran 94 majör abdominal cerrahi hastası prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Çalışmamıza 18 yaş üzerindeki elektif şartlarda uygulanan, laparoskopik, torakoskopik veya konvansiyonel olan tüm majör gastrointestinal sistem cerrahi hastaları dahil edilerek preoperatif olarak albümin, NLR, PNI, BMI, ASA, MNA, MNA-SF; perioperatif olarak da E-PASS, POSSUM, SAS değerlendirildi. Acil şartlarda gerçekleştirilen gastrointestinal operasyonlar ve operasyon öncesi dönemde SIRS olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bütün hastalar 30 günlük takip neticesinde Clavien-Dindo skorlaması ile değerlendirildi. Bulgular Çalışmaya katılan olguların yaş dağılımları 18 ile 85 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 53,72±14,59 yıldır. Olguların %51,1 (n=48) erkek iken %47,9'u (n=46) kadındır. Olguların %51,1'inde (n=48) komplikasyon derecesi 0 (komplikasyon yok) olarak gözlenirken, %22,3'ünde (n=21) grade 1, % 14,9'unda (n=14) grade 2, %6,4'ünde (n=6) grade 3 ve 4 ve %5,3'ünde (n=5) grade 5 (ölüm) gözlenmiştir. Komplikasyon derecesine göre olguların albümin (p=0,012), PNI (p=0,007), MNA-SF (p=0,011), anastomoz sayıları (p=0,036) ve E-PASS'ın CRS skoru (p=0,008) ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuç Çalışmamızda nütrisyonel skorlardan; albumin değeri, PNI ve MNA-SF skorlarının, cerrahi risk skorlama sistemleri arasından E-PASS skorlama sisteminin mortalite ve morbiditeyi öngörmede Clavien-Dindo komplikasyon derecelendirmesi ile anlamlı olarak ilişkili olduğu tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction Various risk scoring systems have been established in order to take the necessary precautions and to make safe interventions by predicting these risks before the surgery and predicting the problems and complications that may be encountered during the perioperative period. Preoperative nutritional scores and perioperative surgical risk scoring systems and postoperative mortality and morbidity were aimed to be evaluated. Material -Metod A total of 94 major abdominal surgery patients included in the study prospectively. Our study included elective conditions >18 years, including laparoscopic, thoracoscopic or conventional all gastrointestinal system surgical patients including with evaluating albumin, NLR, PNI, BMI, ASA, MNA, MNA-SF preoperatively and E-PASS, POSSUM, SAS perioperatively. Patients with systemic inflammatory response syndrome (SIRS) at the preoperative period and urgent gastrointestinal operations were excluded. All patients were evaluated with Clavien-Dindo score after 30 days of follow-up. Results The mean age of the patients was 53.72±14.59 years. While 51.1% (n=48) of the cases were male, 47.9% (n=46) were female. While 51.1% (n=48) of the cases had a complication degree of 0 (no complication), 22.3% (n=21) grade 1, 14.9% (n=14) grade 2, grade 3 and 4 and 5,3% (n=5) grade 5 (death) were observed in 6,4% (n=6). There were statistically significant differences between albumin (p=0,012), PNI (p=0,007), MNA-SF (p=0,011), anastomosis numbers (p=0,036) and CRS measurements (p=0,008) according to the degree of complication. Conclusion In our study, nutritional scores; albumin value, PNI and MNA-SF scores, surgical risk scoring systems; the E-PASS were found to be effective in predicting mortality and morbidity and they were found to be significantly related to the Clavien-Dindo complication classification.