Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda potansiyel ölümcül nedenlerin göstergesi olarak mikro rna düzeylerinin araştırılması
Investigation of the micro rna levels as an indicator of potentially fatal cause in patients presenting to the emergency department with chest pain
  1. Tez No: 482716
  2. Yazar: AHMET UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL BAYIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, İlk ve Acil Yardım, Genetics, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil tıp, akut koroner sendrom, göğüs ağrısı, mikroRNA, Acute coronary syndrome, chest pain, emergency medicine, microRNA
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Göğüs ağrısı şikâyeti acil servislere en sık başvuru nedenlerinden biridir. Göğüs ağrılı hastalarda erken tanı mortalite ve morbidite açısından çok önemlidir. Göğüs ağrısı şikâyeti ile başvuran hastaların erken tanısı acil serviste konulmalı ve prognozu belirlenmelidir. Potansiyel ölümcül nedenler olan akut koroner sendromlar, pulmoner emboli, aort diseksiyonu gibi hastalıkların teşhisinin erken dönemde konulması ve tedavinin zamanında yapılmasıyla morbidite ve mortalite olumlu etkilenecek ve hastalığın takibi esnasında çıkabilecek komplikasyonların daha kolay kontrol altına alınması sağlanacaktır. Son çalışmalarda, mikroRNA'ların gen ekspresyonunu düzenleyebileceği ve çeşitli patofizyolojik süreçlerde kritik rol oynayabileceği ileri sürülmüştür. Çalışmalar, kan ve/veya plazmadaki birkaç miRNA'nın seviyesinin akut koroner sendromlar, pulmoner emboli, aort diseksiyonu sırasında değiştiğini göstermiştir. Bu durum, patolojik süreçlerde salınan veya türetilmiş dolaşımdaki miRNA'ların erken tanı anlamında biyolojik bir belirteç olabileceğini düşündürmüştür. Çalışmamızda, hsa-miR-1-3p, hsa-miR-133a-3p, hsa-miR-133b, hsa-miR-146a-5p, hsa-miR-208b-3p, hsa-miR-21-5p, hsa-miR-134-5p, hsa-miR-30a-5p, hsa-miR-126-3p, hsa-miR-499a-5p ekspresyon düzeylerinin AKS'nin bir göstergesi olup olmayacağı araştırıldı. Çalışma kapsamında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran 38-89 yaş aralığındaki 50 kişi hasta grubu (Erkek: 28, Kadın: 22), göğüs ağrısı şikayeti olmayan 40-76 yaş aralığındaki 19 sağlıklı gönüllü (Erkek: 10, Kadın: 9) ise kontrol grubu olarak belirlendi. Çalışmaya dâhil edilen hasta grubunda, 38-85 yaş aralığındaki 20 kişinin son tanısı STEMI; 42-89 yaş aralığındaki 30 kişinin son tanısı ise NSTEMI idi. Bu kişilerin tam kan örneklerinin plazmasından izole edilen mikroRNA içeren total RNA'larının hedef miRNA ekspresyonları yüksek kapasiteli real-time PCR cihazı ile çalışıldı. STEMI hasta grubunda kontrol grubuna göre miR-30a-5p'nin ekspresyon düzeyindeki azalma, fold regulation değeri -2,37 ile istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). STEMI tanısında miR-30a-5p'nın ideal bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini, çalışılan diğer miRNA'ların STEMI ve NSTEMI hastalarının belirlenmesinde uygun biyobelirteçler olmadığını, mevcut tanı yöntemlerine, ilâveten bir fayda sağlamayacağını düşünmekteyiz. Çalışmamız, bundan sonra yapılacak çalışmalarda seçilecek miRNA'ların belirlenmesinde ve çalışma sonuçlarının yorumlanmasında yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Chest pain is one of the most common reason for complaints to the emergency room. Early diagnosis is very important in terms of mortality and morbidity in patients with chest pain. Early diagnosis of patients that presenting with chest pain should be placed in emergency room and prognosis must be determined. Diagnosis in earlier stages and timely treatment of potentially fatal diseases such as acute coronary syndromes, pulmonary embolism, and aortic dissection will favorably impact morbidity and mortality, thus resulting in an easier control of complications that usually arise during the tracking of disease. Recent studies have suggested that microRNAs (miRNAs) can regulate gene expression and play critical roles in various pathophysiological processes Studies have shown that the levels of several miRNAs in the blood and/or plasma alter during acute coronary syndromes, pulmonary embolism, aort dissection, suggesting that circulating miRNAs might be good biomarkers for the diagnosis. In our study, hsa-miR-l3p, hsa-miR-133a-3p, hsa-miR-133b, hsa-miR-146a-5p, hsa- miR-134-5p, hsa-miR-30a-5p, hsa-miR-126-3p, hsa-miR-499 a-5p expression levels were determined to be or not an indication of ACS. Working under the Selcuk University Faculty of Medicine, Emergency Medicine Department of the chest pain was admitted with complaints 38-89 age range 50 person group of patients (male: 28, female: 22), the chest pain is not 40-76 age range 19 healthy volunteers (male: 10, and female: 9). In the group of patients included in the study, 20 people in the 38-85 age bracket final diagnosis of STEMI; The last one of 30 people between the ages of 42-89 was NSTEMI. Total RNA of the target miRNA expression containing these individuals isolated from whole blood samples of plasma microRNAs were studied with a high-capacity real -time PCR instrument. STEMI patients compared to the control group of miR-30a-5p reduction in expression levels, fold the regulation value of -2.37 was statistically significant (p 0.05). We believe that in STEMI, miR-30a-5p can be used as an ideal biomarker, that other miRNAs studied were not suitable biomarkers to determine STEMI and NSTEMI patients and it will not provide additional benefits to existing diagnostic methods. Our study will help in the identification of miRNAs to be selected in future studies and interpretation of study results.