Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda 30 günlük majör advers kardiyak olayların tahmini için HEART, TIMI ve EDACS skorlarının karşılaştırılması
Comparison of HEART, TIMI and EDACS scores forestimating 30-day major adverse cardiac events inpatients presenting to the emergency department withchest pain
- Tez No: 750370
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAKAN SAVRUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, EDACS, Göğüs ağrısı, HEART, MAKO, TIMI, Acute Coronary Syndrome, Chest pain, EDACS, HEART, MACE, TIMI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Giriş: Göğüs ağrısı, acil servise başvuru açısından sık görülen semptomlar arasında yer almaktadır. Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastaların büyük çoğunluğunda neden kardiyak dışı patolojilere bağlı olmasına rağmen akut koroner sendromun (AKS) dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biri ve göğüs ağrısının en sık görülen ciddi patolojisi olması sebebiyle önem arz etmektedir. AKS tanısı konulurken; hikaye, elektrokardiyografi (EKG), kardiyak biyobelirteçler ve diğer bazı potansiyel değişkenler kullanılmaktadır. Tüm bunlara rağmen biyobelirteçlerin normal sınırlarda olması ve normal bir EKG örneği mevcut bilgiler doğrultusunda hastanın AKS olmadığını net bir şekilde göstermemektedir. Ayrıca raporlar AKS'li hastaların yaklaşık %2-6'sının gözden kaçırıldığını da göstermektedir. AKS tanısındaki bu zorluk hastaların acil serviste kalış süresinin uzamasına, gereksiz tetkik edilmesine ve hastaneye yatış sıklığının artmasına neden olarak artan maliyetle ilişkilidir. Uluslararası kılavuzlar, klinik değerlendirmeye göre daha üstün olmaları nedeniyle risk skorlama araçlarını önermektedirler. Göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran aynı hasta popülasyonunda risk skorlarının performansını doğrudan karşılaştıran çalışmalar, acil serviste hangi skorlama sisteminin tercih edilmesi gerektiğiyle ilgili çelişkili sonuçlar bildirmektedir. Ayrıca acil serviste AKS açısından düşük riskli hastaları tahmin etmede hangi skorlama sisteminin en iyi performansa sahip olduğu açık değildir. Bu sebeple amacımız; Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda AKS açısından düşük riskli gruptaki hastaları belirlemede ve 30 günlük MAKO saptamada; EDACS, HEART ve TIMI risk skorlarının performanslarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma T.C. Sağlık Bakanlığı Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda 1 Ocak 2022 ile 1 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, nontravmatik göğüs ağrısı ile acil servise başvuran ve hastayı değerlendiren hekim tarafından AKS ön tanısı düşünülerek troponin tetkiki istenen 18 yaşından büyük hastalar arasından onam v formunu okuyup kabul edenler dahil edilmiştir. Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda ilk 10 dakika içerisinde EKG çekilmiş olup ST segment yüksekliği saptanan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Hastaların ilk değerlendirilmesi yapıldıktan sonra veri toplama formuna hastanın yaş, cinsiyet, boy ve kilo, gerektiğinde ulaşılmak üzere telefon numarası, soygeçmiş özellikleri, özgeçmiş özellikleri ve kullandığı ilaçlar, klinik özellikleri, EKG özellikleri ve kardiyak troponin değerleri kaydedilmiştir. Sonrasında hastaların HEART, TIMI ve EDACS skorları hesaplanmıştır. AMI (STEMI, NSTEMI), acil revaskülarizasyon ihtiyacı (PKG, KABG) veya mortalite durumlardan herhangi birinin varlığı MAKO olarak tanımlanmıştır. Hastaların 30 günlük MAKO gelişme durumu hastane kayıtları, ulusal sağlık veritabanı sistemi (e-Nabız) ve ölüm bildirim sistemi taranarak elde edilmiştir. Verilerine ulaşılamayan veya sistemde herhangi bir veri girişi saptanmayan hastaların bilgileri, acil servise başvuru anında veri formuna kaydedilmiş olan iletişim numarası üzerinden elde edilmiştir. HEART, TIMI ve EDACS skorlarının tanısal performansları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 408 hasta dahil edilmiş olup bunların 64'ünde MAKO gelişimi gözlemlenmiştir. Acil servise göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda 30 günlük MAKO'yu öngörmede HEART, TIMI ve EDACS Skorlarının EAA'ları karşılaştırıldığında sırasıyla; 0.823 (%95 GA 0.775-0.871), 0.784 (%95 GA 0.728- 0.840), 0.716 (%95 GA 0.653-0.779) olarak bulunmuştur. Sonuç: Sunulan çalışmada HEART skorunun 30 günlük MAKO'yu tahmin etmede hem sensivite ve hem de NPD açısından TIMI ve EDACS skorlarına kıyasla daha üstün olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Chest pain is one of the most common symptoms for admission to the emergency department. Although the majority of patients presenting to the emergency department with chest pain are due to non-cardiac pathologies, it is important because acute coronary syndrome (ACS) is one of the leading causes of death in the world and the most common serious pathology of chest pain. When diagnosing ACS; history, electrocardiography (ECG), cardiac biomarkers and some other potential variables are used. Despite all this, the fact that biomarkers are within normal limits and a normal ECG sample do not clearly indicate that the patient does not have ACS, according to the available information. Reports also show that approximately 2-6% of patients with ACS are overlooked. This difficulty in diagnosis of ACS is associated with increased costs by prolonging the duration of stay in the emergency room, unnecessary investigations, and increasing the frequency of hospitalization. International guidelines recommend risk scoring tools because they are superior to clinical assessment. Studies that directly compare the performance of risk scores in the same patient population presenting with chest pain report conflicting results regarding which scoring system should be preferred in the emergency department. Also, it is unclear which scoring system has the best performance in predicting low-risk patients for ACS in the emergency department. Our aim is to compare the performances of EDACS, HEART, and TIMI risk scores in identifying patients in the low-risk group for ACS and detecting 30-day MACE in patients presenting to the emergency department with chest pain. Materials and Methods: This study was performed in Ordu University Training and Research Hospital, Department of Emergency Medicine between January 1, 2022 and May 1, 2022. Patients older than 18 years of age, who applied to the emergency department with non-traumatic chest pain and were asked to test for troponin due to the pre-diagnosis of ACS by the physician who evaluated the patient, vii were included in the study. In patients who applied to the emergency department with chest pain, ECG was taken within the first 10 minutes and patients with ST segment elevation were excluded from the study. After the initial evaluation of the patients informations were recorded in the data collection form including the age, gender, height and weight of the patient, telephone number to be reached when necessary, family history, background characteristics and medications, clinical characteristics, ECG characteristics and cardiac troponin values. The HEART, TIMI and EDACS scores of the patients were calculated. MACE was defined as the presence of AMI (STEMI, NSTEMI), need for revascularization (PCI, CABG) or any of the mortality conditions. The 30-day MACE development status of the patients was obtained by scanning the hospital records, the national health database system (e-Nabız) and the death notification system. The information of the patients whose data could not be accessed or no data entry was detected in the system was obtained through the telephone number recorded in the data form at the time of application to the emergency department. The diagnostic performances of HEART, TIMI, and EDACS scores were compared. Results: In total 408 patients were included in the study. MACE were observed in 64 of the patients. The areas under the curve of the HEART, TIMI, and EDACS Scores were compared to predict 30-day major adverse cardiac events. The areas under the curve were 0.823 (95% CI 0.775-0.871), 0.784 (95% CI 0.728- 0.840), 0.716 (95% CI 0.653-0.779), respectively. Conclusions: In the present study, the HEART score was found to be superior to TIMI and EDACS scores in terms of both sensitivity and NPV in predicting 30- day MACE.