Sağlıklı genç bireylerde quadriseps femoris eksentrik-konsentrik izokinetik kas kuvvet eğitiminin kas mimarisi, kas kuvveti, propriosepsiyon ve fonksiyona etkisi
The effects of eccentric-concentric isocinetic muscle strength training on quadri̇ceps femoris muscle architecture, muscle strength, proprioception and function in healthy youngh people
  1. Tez No: 482735
  2. Yazar: TUBA İNCE PARPUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA CANDAN ALGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Eksentrik Eğitim, Kas Mimarisi, Kas Kuvveti, Quadriseps Femoris, Propriosepsiyon, Eccentric Training, Muscle Architecture, Muscle Strength, Quadriceps Femoris, Proprioception
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kuvvet eğitim programları genellikle overuse yaralanmalarının insidansını azaltmak, ortopedik ve sporcu kas iskelet yaralanmalarına ait rehabilitasyon programlarına yardımcı olmak amaçlarıyla kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı sağlıklı kişilerde eksentrik ve konsentrik eğitimlerin etkilerini değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. 60 sağlıklı kişi (yaş aralığı 20-27 yıl) konsentrik (n=30), eksentrik (n=30) olarak iki gruba ayrıldı. M. Quadriseps Femoris kas mimarisi, kas kuvveti, diz propriosepsiyonu ve fonksiyonel performans değerlendirildi. Eğitim dominant taraf bacak (sağ) üzerinde uygulandı ve katılımcılar haftada 3 kez, 12 hafta boyunca eğitime devam etti. Değerlendirmeler eğitim öncesi ve 12 haftalık eğitim sonrası olarak yapıldı. Quadriseps Femoris kas mimarisi ultrason ile değerlendirildi. Kas kuvveti ve diz propriosepsiyonu izokinetik dinamometre (HUMAC NORM Testing & Rehabilitation System Model 770, USA) ile değerlendirildi. Fonksiyonel performans vertikal sıçrama testi, uzun atlama testi, tek ayak atlama testi ve merdiven testi kullanılarak ölçüldü. Bu çalışmanın sonuçlarına göre M. Quadriseps Femoris kas mimarisi, kas kuvveti, diz propriosepsiyonu ve fonksiyonel performans her iki grupta benzer şekilde artış gösterdi (p0.05). Sonuçlar eksentrik ve konsentrik eğitimlerin M. Quadriseps Femoris kas mimarisi, kas kuvveti, diz propriosepsiyonu ve fonksiyonel performans üzerine pozitif etkilerinin olduğunu (p0.05).
Özet (Çeviri)
Strength training programmes are commonly used to reduce the incidence of overuse injuries, and assist in the rehabilitation of orthopaedic and athletically induced musculoskeletal injuries. The aim of this study was to assess and to compare the efficacy of on each eccentric training (ECC) and concentric training (CON) in healthy people. Sixty untrained healthy subjects (between 20-27 ages) were divided into two groups CON (n=30), ECC (n=30). The outcome measurement were M. Quadriceps femoris muscle architecture, muscle strength, knee proprioception and functional performance. Training was carried out on dominant side leg (right) of the subjects and the participants were trained three times a week through 12 weeks. The measurements were applied before and 12 weeks after training. Quadriceps Femoris muscle architecture was assessed by using ultrasonography. Isokinetic strength and knee proprioception were assessed with the isokinetic dynamometer (HUMAC NORM Testing & Rehabilitation System Model 770, USA). Functional performance was assessed by a Vertical Jump Test, Standing Long Jump Test, Single-Leg Hop Test and Chair Test. The results of this study showed that there were a significant increase in quadriceps muscle architecture, muscle strength, knee proprioception and functional performance after the training in two groups (p0.05). The results indicate that training techniques including eccentric and concentric training had positive effects on Quadriceps Femoris muscle architecture, muscle strength, knee proprioception and functional performance (p0.05).