Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hafsa Sultan Hastanesi sağlık çalışanları ve idari personelinin neonatal tarama programları ile ilgili bilgi düzeylerinin araştırılması
The investigation of the knowledge levels of health workers and administrative personnel on neonatal screening programs in medical faculty of Manisa Celal Bayar University and Hafsa Sultan Hospital
- Tez No: 482791
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Neonatal tarama testleri, yenidoğan tarama testleri, sağlık çalışanları ve idari personelin sağlık hizmetlerine ilişkin bilgi düzeyi, Neonatal screening tests, newborn screening tests, the knowledge levels of health workers and administrative personnel on health services
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yenidoğan tarama testleri, bebeklerin tedavi edilebilir genetik, endokrinolojik, metabolik, ve hematolojik hastalıklar açısından test edilerek bu hastalıkların erken saptanmasını sağlayan önemli bir koruyucu halk sağlığı programıdır. Yenidoğanların tarama testlerinin doğru ve güvenilir şekilde gerçekleştirilmesinde sağlık profesyonellerinin olduğu kadar ebeveynlerin, birinci ve ikinci derece yakın akrabaların da sorumlulukları bulunmaktadır. Konjenital hastalıkların ve duyu kayıplarının ortaya çıkmasına neden olan risk faktörlerinin, belirtilerinin ve tedavi süreçlerinin bu kişilerce bilinmesi, erken tanının zamanında konulması ve tedavi sürecinin başlatılmasında son derece önem taşımaktadır. Bu çalışma Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hafsa Sultan Hastanesi sağlık çalışanları ve İdari personelinin neonatal tarama programları ile ilgili bilgi düzeylerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmamız tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Örneklem seçilmemiş olup yaklaşık 2 aylık bir sürede 365 kişiye anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmada kullanılan anket formu sosyodemografik bilgiler ve neonatal tarama programlarıyla ilgili bilgi düzeyini ölçmeye yönelik literatür taranarak oluşturulan 20 sorudan oluşmaktadır. Çalışmamıza katılan çalışanların; %89,04'ü sağlık personeli, %10,95'i idari personeldir. Araştırmamıza katılanların %69'u kadın, %31'i erkek idi. Çalışmamıza katılanların; %0,5'i ilköğretim mezunu, %7,7'si ortaöğretim mezunu, %7,7'si ön lisans mezunu ve % 84,2'si lisans ve liasansüstü eğitim düzeyinde idi. Yaş ortalaması 33,13±8,59 olarak saptandı. Çalışmaya katılanların %66'sı 10 yıl ve daha az hizmet yılına sahipken %44'ü 11 yıl ve daha uzun süre hizmet yılı çalışma süreleri vardı. Çalışmaya katılanların içinde en büyük grup araştırma görevlileri (%28,4) olup ikinci büyük grup da hemşirelerden (%22,1) oluşmaktadır. Genel İdari hizmetler, teknik hizmetler ve yardımcı hizmetler toplamı %10,94 oranındadır. Çalışmaya katılanların, %10,2'sinin daha önce birinci basamak sağlık kuruluşunda çalıştığı görülmektedir. Çalışmaya katılanların %98,4'ünün yenidoğan tarama testlerinden haberdar olduğu görülmüştür. Yenidoğan tarama testlerinden haberdar olmayan %1,6'lık dilimi oluşturan meslek grupları; diğer sağlık personeli, genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler grubundan oduğu görülmektedir. Yenidoğan tarama programındaki hastalıkların görülme sıklığını azaltmak için idari ve teknik personelin sadece %27,8'i sıkı kundak yapımının önlenmesinin gerekliliğini kabul etmiş, evlilik öncesi eğitimin gerekliliğini ise %52,8'i kabul etmiştir. Araştırmamız sonuçlarını değerlendirdiğimizde; yenidoğan tarama testleriyle ilgili konu ve uygulamalar hakkında gerek hekimlerin gerek yardımcı sağlık personelinin yüksek oranda bilgi sahibi olmaları sevindiricidir. Ancak çalışmamıza katılan sağlık personeli olmayan çalışanların bir kısmının, yenidoğan tarama testleriyle ilgili bazı uygulamalar hakkında yanlış bilgi ve düşüncelere sahip olması, bu konuda yapılması gereken yaygın eğitimin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Newborn screening tests are an important preventive public health program that provides early detection of these diseases by testing infants for treatable genetic, endocrinologic, metabolic, and hematological diseases. Parents, first and second degree close relatives as well as the health professionals also have responsibilities for the implementation of the accurate and reliable screening tests of newborns. Their identification of risk factors, symptoms and treatment processes that cause congenital diseases and sensory loss are of great importance in early identification in time and initiation of treatment process. This study was carried out to investigate the knowledge levels of health workers and administrative personnel on neonatal screening programs in Medical Faculty of Manisa Celal Bayar University and Hafsa Sultan Hospital. Our research is a descriptive type of work. The sample was not selected and a questionnaire was conducted to 365 people in a period of approximately 2 months. The questionnaire used in the research consists of 20 questions prepared by searching the literature to measure the knowledge levels about sociodemographic information and neonatal screening programs. 89.04% and 10.95% of the employees participating in our study are health personnel and administrative personnel, respectively. 69% of the participants were female and 31% were male. 0.5%, 7.7%, 7.7% and 84.2% of the participants were primary school graduates, secondary school graduates, associate degree graduates and undergraduate as well as postgraduate education level, respectively. The average age was 33,13 ± 8,59. 66% of the participants in the study had service years of 10 years or less while 44% had service years of 11 years and longer. The largest group of the participants in the study is research assistants (28.4%) and the second largest group is nurses (22.1%). The total of General Administrative services, technical services and auxiliary services is 10,94%. It is seen that 10.2% of the participants in the study have worked in the primary healthcare organization before. It was seen that 98.4% of the participants were aware of the newborn screening tests. Occupational groups forming a 1.6% slice that are not aware of newborn screening tests are seen to be other health personnel, general administrative services, and assisted services. Only 27.8% of administrative and technical personnel accepted the necessity of prevention of strict swathing to reduce the incidence of diseases in the newborn screening program and 52.8% accepted the necessity of premarital education. When we evaluate the results of our research; it is pleasing that both physicians and assistant health personnel have high knowledge about subjects and applications related to newborn screening tests. However, the fact that some of the non-health staff members have inaccurate knowledge and thoughts about some applications related to newborn screening tests reveals the importance of non-formal education in this regard.