Meme kanseri hastalarında BRCA1-BRCA2 genlerinde saptanan varyasyonların kemoterapi üzerine olası etkileri
Possible effects of detected variations in BRCA1-BRCA2 genes on chemotherapy in breast cancer patients
  1. Tez No: 482840
  2. Yazar: MERVE GÖKBAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİ ÇİNE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, BRCA1, BRCA2, mutasyon analizi, kemoterapötik tedavi, Breast cancer, BRCA1, BRCA2, mutation analysis, chemotherapeutic treatment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri meme kanseridir. Meme yapısında meydana gelen kötü huylu bir gelişim olarak tanımlanmaktadır. Meme kanseri üzerinde kalıtımsal, genetik, çevresel, hormonal, sosyobiyolojik ve psikolojik etkenlerin rol aldığı kabul edilmektedir. Yapılan araştırmalarda meme kanserinin ortalama 90 mutant gen taşıdığını, ancak taşıdığı bu genlerin sadece bir kısmının kansere yol açtığı saptanmıştır. Ailesel meme kanserinin üçte birinin BRCA1-BRCA2 genlerinde meydana gelen mutasyonlar sonucu olduğu gösterilmiştir. BRCA gen varyasyonlarının ayrıntılı analizleri ile ailesel meme kanseri patofizyolojisi daha iyi anlaşılmaktadır. Çalışmamızda BRCA1-2 genlerinde saptanan varyasyonların kemoterapötik ilaçlara karşı duyarlılığı incelenecektir. Yöntem: Çalışmamızda, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'na, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Anabilim Dalı'ndan yönlendirilen 460 hastadan meme kanseri tanısı alanlar seçilmiştir. Seçilen olgular arasından tedavi almış, patojenik mutasyona sahip olan 50 ve olmayan 50 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. BRCA1-BRCA2 genleri yeni nesil ve sanger dizi analizi teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen veriler hastaların aldıkları tedaviler ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. BRCA1-2 gen varyasyonları ile ilişkileri belirlenmiştir. Bulgular: Yeni nesil dizi analiz sonuçlarına göre 50 (%10,8) patojenik varyasyon, 279 olguda (%60,7) polimorfizm saptanmıştır. 131 olguda (%28,5) varyasyon saptanmamıştır. Alınan adjuvan, neoadjuvan tedavilere ait kemoterapötikler BRCA varyasyonlarının ilişkisi incelenmiştir. Sonuç: Elde ettiğimiz verilerin meme kanserinde takip ve prognozunda önemli olduğunu, hedefe yönelik uygun tedavilerin saptanmasında ve tedavinin kişiye özgü olarak gelişmesinde önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Breast cancer is one of the most common types of cancer affecting women. It is defined as a malignant development that occurs in the breast. Hereditary, genetic, environmental, hormonal, sociobioological and psychological factors play a role sin breast cancer. Studies have shown that breast cancer carries average of 90 mutant genes, but only some of these genes carcinogenic. Mutations occurring in BRCA1-BRCA2 genes are responsible for one third of breast cancer that shows inherited characteristics. Hereditary breast cancer pathophysiology is better understood by detailed analysis of variations of BRCA genes. In this study, the susceptibility of the genetic characteristics of variations detected in BRCA1-BRCA2 genes to chemotherapeutic drugs will be compared. We aimed to develop appropriate targeted therapies in line with these results. Method: In our study, 460 patients who were diagnosed with breast cancer from Kocaeli University Medical Faculty, Medical Genetics Department and Kocaeli University Medical Faculty, Oncology Department,were screened. Among those only diagnosed breast cancer were selected 100 patient. Fifty patient with pathogenic mutation and Fifty patient without pathogenic mutations were included in the study. Analysis of new generationg and sanger sequence sequencing of BRCA1-BRCA2 and the trearment of the patients were investigated. Results: Pathogenic variation in 50 (%10,8) and 279 olguda (%60,7) polymorphisms were found in 50 of the new generation sequencing results, whereas no variation was found in 131 olguda (%28,5). The finding that chemotherapeutic agents belonging to the adjuvant and neoadjuvant treatments were altered according to the metastatic findings and mutation pathogens observed in the patients. Conclusion: We conclude results are also benefical for the determination of appropriave targeted treatment. Associating the broad variations of the breast cancer patients with the demographic characteristics of the patients and the chemotherapeutic treatments. They have are important for the follow-up and prognosis of the disease.