Enzim kontrollü uzatılmış salımlı tablet formülasyonunun hazırlanması ve optimizasyonu
Preparing and optimization of enzyme controlled sustained release tablet formulation
  1. Tez No: 482855
  2. Yazar: EVİN AYÇİÇEK DURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ERGİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: enzim kontrollü uzatılmış etkili salım sistemleri, ranolazin, ksantan zamkı, anjina pektoris, matriks sistemler, enzyme controlled extended release systems, ranolazine, xanthan gum, angina pectoris, matrix systems
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada ranolazin içeren, patent ihlal etmeyen enzim kontrollü uzatılmış salımlı tablet formülasyonlarının hazırlanması ve optimizasyonu amaçlanmıştır. Oral yol, sistemik etki göstermesi istenen ilaçların uygulanması en çok tercih edilen yollardan biridir. Kolon spesifik sistemler kolon hastalıklarının ve şiddeti gün içinde farklılık gösteren kronik hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidirler. Kolonun benzersiz fizyolojik özelliklerinden dolayı kolona ilaç taşıma pek çok farklı yol ile gerçekleştirilebilir. Enzim kontrollü kolon spesifik sistemlerde ilaç salımı kolonda enzim üreten mkroorganizmaların varlığına dayanmaktadır. Ranolazin, anjina pektoris tedavisinde kullanılan piperazin türevi bir moleküldür. Son yıllarda geliştirilip piyasaya sürülen tek yeni antiaritmik molekül olması açısından önem taşımaktadır. Türkiye dahil dünyanın pek çok ülkesinde uzatılmış salımlı tablet formülasyonları pazarda mevcuttur. Ranolazin içeren uzatılmış salımlı dozaj formları ile ilgili formülasyon patentleri incelenmiş ve formülasyon tasarımında söz konusu patentler dikkate alınmıştır. Enzim kontrollü uzatılmış salım sistemlerinde kritik olan, polimer tipi (hipromellozun farklı türleri ve ksantan zamkı), polimer konsantrasyonu değiştirilerek ve çözünürlük özellikleri farklı dilüentlerle (laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz ve fumarik asit) üretimler yapılmıştır. Hazırlanan tabletlere fiziksel ve kimyasal testler uygulanmış, elde edilen analiz sonuçları, referans ürün Ranexa 500 mg Uzatılmış Salım Tablet (Gilead Sciences) sonuçları ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was preparing and optimization of patent non- infringing enzyme controlled extended release tablet formulation of Ranolazin. Oral drug delivery is one of the most desirable and preferred method of administering therapeutic agents for systemic effect. Colon specific drug delivery systems are highly effective for treatment of a number of colonic disease and the disease which the severity of disease relate to circadian rhythm.Because of the unique physiological characteristics of the large intestine, drug delivery to the colon can be achieved in different ways. Enzyme controlled drug release relies on the existence of enzyme producing microorganisms in the colon. Ranolazine is a piperazine derivative molecule, which is used in the treatment of angina pectoris. Ranolazine is the unique molecule developed and marketed on the recent years. Ranolazine extended release tablet is marketed in the most of country with the inclusion of Turkey. The formulation is designed by considering ranolazine extended release formulation patents. Different variations of the critical factors in terms of polymer type different grades of hipromellose and Xanthan gum), polymer concentration and different diluents with different solubility characteristics (lactose monohydrate, microcrystalline cellulose and fumaric acid), were considered during the production of the enzyme controlled modified release tablets. The prepared tablets were tested for physical and chemical properties. Then In parallel, the same approach for physical and chemical properties testing were followed for the reference product; extended release tablet Ranolazine 500 mg (Gilead Sciences). The aim was to compare the data obtained from analysis of reference drug product and formulation trials.