Farklı Nİ-Tİ retreatment sistemlerinin (R-ENDO, MTWO R, D-RACE, protaper universal retreatment) tedavi tekrarı etkinliklerinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro retreatment evaluation of efficacy of different ni-ti retreatment systems(R-ENDO, MTWO T, D-RACE, protaper uni̇versal retreatment)
  1. Tez No: 482862
  2. Yazar: ÇİĞDEM ERGİNÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÖZBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Retreatment, Protaper UR, R-Endo, Mtwo R
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kök kanal tedavisinde başarısızlıkla karşılaşıldığında, ilk tedavi seçeneği kök kanal tedavisinin yeniden yapılmasıdır. Kök kanal tedavisi tekrarındaki en önemli aşama foramen apikaleye ulaşarak daha önce yapılan kanal dolgusunun tamamen uzaklaştırılmasıdır. Kök kanallarının şekillendirilmesinde kullanılan Ni-Ti döner aletler zaman içerisinde kök kanal tedavisinin yenilenmesi amacıyla da geliştirilmiştir. Kanal dolgu maddesi olan güta perkanın uzaklaştırılması ve kanal tedavisi tekrarı için çeşitli nikel titanyum döner aletler piyasaya sürülmüştür. Çalışmamızın amacı, kanal tedavisi tekrarı için piyasaya sunulmuş olan dört ayrı Ni - Ti döner alet sistemlerinin (R-Endo, Mtwo R, Protaper Universal Retreatment, D-RaCe) retreatment etkinliklerini mikro bilgisayarlı tomografi ile incelemek; kalan artık madde miktarını hacimsel olarak hesaplayarak geleneksel H-File el aletleriyle karşılaştırmaktır. Bunun yanında herbir retreatment işlemi için geçen süre bakımından da fikir edinilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda 75 adet üst çene santral diş kullanılmıştır. Kök kanalları K-File el aletleri ile stepback tekniği kullanılarak şekillendirilmiş ve dişlerin kanal dolgusu güta perka ve AH Plus kullanılarak sıcak vertikal kondansasyon tekniği ile yapılmıştır. Çalışmamızda 4 deneysel grup oluşturulmuş ve kanal dolgusu R-Endo, Mtwo R, Protaper UR, D-RaCe retreatment sistemleri kullanılarak uzaklaştırılmıştır. Kontrol grubu olarak H-File el aletleri kullanılmıştır. Kalan dolgu maddesi miktarı hacimsel olarak mikro bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmiştir. İstatiksel analizler, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U test, Friedman Testi ve Wilcoxon Sign testi ile yapılmıştır. Sonuçlara göre, kullanılan tüm sistemlerin tüm kök yüzeyinden, apikal 1/3 ve kuronal 1/3 bölgeden uzaklaştırdıkları dolgu maddesi miktarı arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Tüm deney grupları orta 1/3 bölgede H-File paslanmaz çelik el aletlerine göre daha az dolgu maddesi uzaklaştırmıştır. Anahtar Kelimeler : Kanal tedavisi tekrarı, Protaper UR, R-Endo, Mtwo R, D-RaCe. Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 9384
Özet (Çeviri)
When initial root canal retreatment fails, endodontic retreatment is the first treatment method. The main goal of retreatment is regain access the apical foramen by complete to removal of the root canal filling material. Rotary nickel-titanium files have been used primarily for root canal enlargement and shaping, and their use for the removal of root canal filling has been increasing. Various rotary retreatment systems have been developed for their efficacy in the removal of gutta-percha during retreatment. The aim of this study is to utilize micro ct to evaluate the effectiveness of removal procedure using four Ni-Ti retreatment systems (R-Endo, Mtwo R, Protaper Universal, D-RaCe) for retreatment supplemented by manual procedures. Besides this, it has been tried to have an idea about retreatment time of every systems. Seventy five maxillary anterior theeth were instrumented with K-Files and filled using warm vertical compaction of gutta-percha and AH Plus. In our study teeth were divided into 4 experimental groups that the root fillings removed with R-Endo, Mtwo R, Protaper UR, D-RaCe retreatment systems, and one control group that was used H-Files manuel instruments. Micro ct imaging was used to assess the percentage of residual filling material. Data were analysed using analysis Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test, Friedman testi and Wilcoxon Sign test. No significant differences were observed residual filling material between the all retreatment systems in entire root canals, apical 1/3 and coronal 1/3 (p>0,05). All experimental groups removed less filling material in the middle 1/3 when compared with the manuel technique.