Farklı retreatment eğe sistemlerinin dentin çatlağı oluşumuna etkilerinin incelenmesi: In vitro bir çalışma
Evaluation of the effects of different retreatment file systems on dentinal crack formation: An in vitro study
- Tez No: 1008418
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SITKI SELÇUK GÖKYAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dentin çatlağı, NiTi döner alet sistemleri, Stereomikroskop analizi, Kesit alma yöntemi, Kök kanalı tedavisi tekrarı, Dentinal cracks, NiTi rotary file systems, Stereomicroscopic analysis, Sectioning method, Endodontic retreatment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, kök kanalı tedavisi tekrarında kullanılan üç farklı NiTi esaslı sistemin dentin üzerinde oluşturduğu mikro çatlakların değerlendirilmesidir. Çalışmada 125 adet, çekilmiş, tek köklü, tek kanallı insan alt çene küçük azı dişi kullanılmıştır. Tüm dişlerde başlangıç şekillendirmesi ProTaper Next (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre) NiTi sistemi kullanılarak X3 (30/.07) eğesine kadar yapılmıştır. Kanal dolguları TotalFill BC Sealer (FKG, La Chaux-de-Fonds, İsviçre) kanal dolgu patı ve Protaper Next X3 güta-perka konları (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre) kullanılarak tek kon tekniği ile yapılmıştır. Kök kanalı tedavisi tekrarı işlemleri için örnekler; ProTaper Universal Retreatment (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre), R-Endo (Micro-Mega, Besançon, Fransa), XP-endo Rise Retreatment (FKG Dentaire, İsviçre) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Dişler kök kanalı tedavisi tekrarı işlemlerinin ardından apikalden kuronal yöne doğru 3 mm, 6 mm ve 9 mm seviyelerinden enine kesitlerle parçalara ayrılmıştır. Kesitler stereomikroskop altında incelenmiş, dentin çatlakları skorlanmıştır. 3 mm, 6 mm ve 9 mm seviyelerinde yapılan ölçümlerde, hem defekt varlığı hem de defekt skorları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). En yüksek miktarda çatlak gözlemlenen bölge her grupta 3 mm'den alınan kesitler olurken, negatif kontrol grubunda hiçbir çatlak oluşumu gözlenmemiştir. Retreatment gruplarında, ProTaper Universal Retreatment ve R-Endo sistemlerinde %20, XP-endo Rise Retreatment sisteminde ise %8 oranında dentin defekti gözlenmiştir. 6 mm ve 9 mm'den alınan kesitlerinde tüm gruplarda çatlak oranlarının azaldığı görülmüştür. Çalışmanın genel bulguları, kök kanalı tedavisi tekrarında kullanılan üç sistemin dentin çatlağı oluşumu açısından benzer etkilere sahip olduğunu, aralarında anlamlı bir üstünlük ya da dezavantaj bulunmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the formation of dentinal microcracks following the use of three different NiTi-based retreatment systems in extracted human teeth. A total of 125 extracted, single-rooted, single-canaled human mandibular premolar teeth were used. All canals were initially shaped using the ProTaper Next (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) NiTi system up to the ProTaper Next X3 file (30/.07) (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland). The canals were obturated using the TotalFill BC Sealer (FKG, La Chaux-de-Fonds, Switzerland) bioceramic sealer and gutta-percha cones with the single-cone technique. For the retreatment procedures, the samples were divided into three groups: ProTaper Universal Retreatment (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland), R-Endo (Micro-Mega, Besançon France), and XP-endo Rise Retreatment (FKG, La Chaux-de-Fonds, Switzerland). Following the retreatment procedures, crosssections were obtained from the roots at 3 mm, 6 mm, and 9 mm from the apex in a coronal direction. The sections were examined under a stereomicroscope, and dentinal cracks were scored. No statistically significant differences were found among the groups in terms of crack presence or crack scores at the 3 mm, 6 mm, and 9 mm levels (p > 0.05). The highest incidence of cracks was observed in the 3 mm sections, whereas no cracks were detected in the negative control group. Among the retreatment groups, dentinal defects were observed in 20% of the Protaper Universal Retreatment and R-Endo groups and in 8% of the XP-endo Rise group. At the 6 mm and 9 mm levels, the crack incidence decreased across all groups. Overall, the findings suggest that the three retreatment systems evaluated in this study exhibit similar effects on dentinal crack formation, with no significant superiority or disadvantage among them.