Pulmoner hipertansiyonlu hastalarda emphasis-10 anketinin türkçe çevirisinin geçerlilik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the validity and reliability of the Turkish translation of the emphasis-10 questionnaire in patients with pulmonary hypertension
- Tez No: 482888
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKŞEN KURAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Göğüs Hastalıkları, Physiotherapy and Rehabilitation, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: yaşam kalitesi, pulmoner hipertansiyon, geçerlilik, güvenirlik, çeviri, quality of life, pulmonary hypertension, reliability, validity, translation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Pulmoner Hipertansiyon (PH), dinlenme halinde sağ kalp katerizasyonu ile ölçülen ortalama pulmoner arter basıncının 25 mmHg veya üzerinde olması olarak tanımlanır. PH hastalarında egzersiz sırasında nefes darlığı, yorgunluk, güçsüzlük veya baş dönmesi, solunum kaslarında güçsüzlük, fiziksel aktivitelerinde azalma meydana gelir. Dolayısıyla hastaların günlük yaşam aktivitelerine katılımı ve yaşam kalitesi etkilenebilmektedir. EmPHasis-10, PH hastalarının yaşam kalitesini değerlendiren bir ankettir. 2014 yılında geliştirilmiş bu anketin yüksek geçerlilik ve güvenirlik göstermesi, PH hastalarının yaşam kalitesini ölçen, hastalığa özel Türkçe bir ölçek olmaması nedeniyle EmPHasis-10 anketinin Türkçe çevirisi, geçerlilik ve güvenirliği planlandı. Anketin Türkçe versiyonu için anketin geliştiricisinden izin alındı ve protokollere göre Türkçeye çevirisi yapıldı. Çalışmaya İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Haseki Kardiyoloji Enstitüsü pulmoner hipertansiyon polikliniği tarafından en az altı aydır PH tanısı ile takipli 101 olgu dahil edildi. Hastaların sosyodemografik bilgileri kayıt edildi. Hastalara EmPHasis-10, Kısa form-12 (SF-12), Minnesota Kalp Yetmezliği ile Yaşam anketi (MKYYA), Hastane Anksiyete ve Depresyon ölçeği (HAD) ve egzersiz kapasitelerini belirlemek amacıyla altı dakika yürüme testi uygulandı. Test- tekrar test için katılımcılara aynı işlemler bir hafta sonra tekrar uygulandı. İstatiksel analiz sonucunda EmPHasis-10 anketi MKYYA ile yüksek düzeyde korelasyon göstererek (rs: 0.8) geçerliliğini kanıtlandı. Güvenirlik analizi ile EmPHasis-10 yüksek düzeyde Cronbach alfa (α: 0.9) ve iç tutarlılık (ICC: 0.9) gösterdiği görüldü. Sonuç olarak; EmPHasis-10 anketi yüksek düzeyde geçerlilik ve güvenirliği olan, PH hastalığına özgü bir yaşam kalitesi anketi olup bu alanda araştırma yapan araştırmacılar ve klinisyenler tarafından kullanılabilir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
EmPHasis-10 is a questionnaire that assesses the quality of life of patients with Pulmonary Hypertension. Breathlessness, fatigue, weakness or dizziness, weakness in respiratory muscles, decrease in physical activity occurs in patients with PH. Therefore, participation in daily living activities and quality of life of the patients can be affected. The Turkish translation, avalidity and reliability of the EmPHasis-10 questionnaire was planned because of the high validity and reliability of this questionnaire developed in 2014 and because it is not a Turkish scale that measures the quality of life of patients with PH. For the Turkish version of the questionnaire, permission was obtained from the developer of the questionnaire and the translation into Turkish was made according to the protocols. Patients who are following by pulmonary hypertension policlinic were included from Istanbul University, Istanbul Medical Faculty Hospital Department of Chest Diseases and Haseki Cardiology Institute in the study. Participants consisted of 101 patients with pulmonary hypertension who were admitted for at least six months. The Short Form-12 (SF-12), Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire (MLHFQ), Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD) and EmPHasis-10 questionnaires were administered. Sociodemographic information of the patients was recorded and a six-minute walk test was performed to determine their physical level. Participants were applied again after one week to the same procedure for the test-retest. As a result of the statistical analysis, the EmPHasis-10 survey proved to be highly correlated with MLHFQ (rs: 0.8). Reliability analysis showed that EmPHasis-10 had a high level of Cronbach's alpha (α: 0.9) and intraclass correlation (ICC: 0.9). As a result of the study, EmPHasis-10 is a quality-of-life questionnaire for PH patients with high level of validity and reliability and is available for researchers and clinicians who wants to study in PH disease.