Elit boksörlerde thera-band© ile yapılan dinamik ve statik kuvvet antrenmanlarının motorik özelikler üzerine etkisi
The effect of dynamic and static force training on motoric properties with thera-band in elite boxers
- Tez No: 482950
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESER AĞGÖN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Kuvvet, Statik Kuvvet, Thera-Band, Dynamic Force, Static Force, Thera-Band
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Birçok antrenman bilimci kuvveti geliştirmenin en etkin yolunu bulmak için alternatif modeller ve araçlara yoğunlaşmıştır. Thera-Band'ta bunlardan biridir. Bu çalışmanın amacı, serbest ağırlık ve diğer salon araçlarına alternatif bir antrenman aracı olarak Thera-Band ile yapılan dinamik ve statik kuvvet çalışmaların sporcularda kuvvet, esneklik ve sürat değerlerine etkisini belirlemektir. Araştırmaya elit düzeyde spor yapmakta olan 20 erkek boksör katıldı. Dinamik ve statik egzersiz grubu olarak ikiye ayrılan boksörlere, Thera-Band ile 8 hafta ve haftada 3 gün olmak üzere dinamik ve statik kasılmalar içeren kuvvet çalışmaları yaptırıldı. Boksörlerin motorik değişimlerini belirlemek için çalışma programına başlamadan önce, ilk antrenman (akut) ve 8 haftalık (kronik) antrenmanlar sonrasında el pençe kuvvetleri, sırt kuvveti, bacak kuvveti, esneklik ve 20m sürat testleri yapıldı. Veriler SPSS 22.0 for Windows istatistik programında değerlendirildi. Statik ve dinamik egzersizler öncesi, akut ve kronik dönemlerdeki grupların tekrarlı ölçümlerinde Friedman, anlamlı farklılıkların tespiti için ikili gruplar halinde Wilcoxon testi yapılırken, egzersiz öncesi, akut ve kronik dönemlerdeki statik ve dinamik çalışmanın etkilerini karşılaştırmada Mann Whitney U testi uygulandı. Dinamik kuvvet grubu sporcuların ilk antrenman sonrası tüm kuvvet ölçümlerinde ve esneklik değerlerinde anlamlı artışlar bulundu (p.05). Yapılan araştırma sonucunda Thera-Band ile yapılan hem dinamik hem de statik kuvvet egzersizlerin, hem akut hem de kronik olarak kuvvet ve esneklikleri üzerine önemli derecede etkileri olduğu, ayrıca dinamik ve statik egzersizlerin bu etkilerinin akut ve kronik dönemlerde benzer olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Many training scientists concentrate on alternative models and materials to find the most efficient way to develop the force. Thera-Band is one of these new materials. The aim of the study is to find out the effect of dynamic and static force exercises as an alternative training tool free weight and other training tools made with Thera-Band on the strength, flexibility and speed values of the athletes. 20 boxers, who do sports at elite level, participated in the research. The boxers, who were divided into two groups as dynamic and static exercise groups, were subjected to dynamic and static contraction force exercises with Thera-Band for 8 weeks, 3 days a week. To determine the motoric development of the boxers' hand claw forces, back strength, leg strength, flexibility and 20m speed tests were performed after the first training (acute) and 8 weeks (chronic) training before starting the study program. The data were analysed with the SPSS 22.0 for windows statistics program. Before the static and dynamic exercises, the Friedman test were used in repeated measures of groups in the acute and chronic terms; the Wilcoxon test to identify meaningful differences in pairs, the Mann Whitney U test to compare the static and dynamic training effects during the pre-exercise, acute and chronic terms. A significant increase was encountered in flexibility and all force measurements of the dynamic force group athletes after the first training (p .05). According to the results of the study, it was found out that both the dynamic and the static force exercises with Thera-Band have significant effects on force and flexibility as both acute and chronically; in addition, these effects of dynamic and static exercises were similar in acute and chronic periods.