Ratlarda bilateral ana karotid arter oklüzyonu ile oluşturulan serebral iskemi ve reperfüzyon modelinde karvakrolün nöroprotektif etkilerinin araştırılması
The investigation of carvaculatory neuroprotective effects in the cerebral ischemia and reperfusion model concerned with bilateral common carotid artery occlusion in the rats
  1. Tez No: 482951
  2. Yazar: MUSTAFA BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ÖNDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: CAT, GPx, GSH, IL-1 beta, IL-4, SOD, Tbars, TNF-alfa, CAT, GPx, GSH, IL-1 beta, IL-4, SOD, T bars, TNF-alpha
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Serebral iskemi gelişmiş toplumlarda kanser ve kalp damar hastalıklardan sonra ensık üçüncü ölüm nedenidir. İnmenin tedavisine baktığımızda özellikle son yıllarda en önemli tedavi protokollerinden biride nöroprotektif tedavidir ve bu tedavi ile enfarkt sahasında meydana gelen hücre hasarını sınırlamaktadır. Antienflamatuar etkisi olan karvakrolün enfarkt gelişmiş serebral dokuda nöroprotektif etkinlik göstermektedir fakat bu etkisi yeterince moleküler düzeyde aydınlatılamamıştır. Bizim çalışmamızdaki amaç laboratuvar ortamında serebral dokuda global iskemi oluşturarak karvakrolün plazma TBARS, GSH, SOD, CAT, GPx,IL-1 BETA, IL-4 ve TNF-ALFA seviyelerine etkilerini araştırmaktır. Herbiri on tane Wistar albino rat içeren 4 grup oluşturuldu. Anestezi ve analjeziyi takiben ilk iki guruptaki hayvanlarda bilateral karotis kominis arterleri 15 dk süre ile anevrizma klipsleri ile klemplendi. İskemi oluşturulan bu iki gurubun ilkine (IR+karvakrol gurubu) 50mg/kg/gün karvekrol 15 gün süre ile verildi diğer iskemi oluşturulan guruba (IR gurubu) ise ise karvecrol'ün içinde çözüldüğü 50mg/kg/gün dozunda sadece CMV 15 gün süre ile verildi İskemi oluşturulmayan diğer iki guruba ise sadece karotis diseksiyonları oluşturulup tekrar sütüre edildi bu iki gurubun; ilkine (karvakrol gurup) 50mg/kg/gün karvakrol 15 gün süre ile verildi iskemi oluşturulmayan ikinci guruba (kontrol gurup ) ise 50mg/kg/gün sadece CMV 15 gün süre ile verildi. Bütün bu tedavilerden sonrası 15. günün sonunda, bütün bu gurupların plazmaları alındı ve beyin dokuları çıkarıldı. Plazmaları incelenen ratların karvakrolün saydığımız parametreler üzerindeki olumlu etkileri ve etkilemediği parametreleri tablo ve grafiklerle sunuldu. Bu çalışmanın sonunda karvakrolün iskemi oluşturulmayan serebral doku üzerindeki olumlu etkileri istatistiksel olarak anlamlı sonuç vermezken ıskemi oluşturulan serebral doku üzerindeki olumlu etkilerinde anlamlı sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
Cerebral ischemia is the third leading cause of death after cancer and cardiovascular diseases in the developed societies. In recent years, one of the most important treatment protocols applied in stroke treatment is the neuroprotective treatment, which limits cell damage occurring within the area of infarct. The carvacrol, which has an anti-inflammatory effect, shows neuroprotective activity in cerebral tissue with an infarct, but this effect is not sufficiently elucidated at the molecular level.The aim of our study was to investigate the effects of carvacrol on plasma TBARS, GSH, SOD, CAT, GPx, IL-1 BETA, IL-4 and TNF-ALPHA levels in the cerebral tissue, by creating global ischemia in the laboratory conditions. Four groups, each containing ten Wistar albino rats, were formed.Following anesthesia and analgesia, bilateral carotis cominis arteries were clamped with aneurysm clips for 15 min in the first two groups of rats. In the first group of ischemia (IR + carvacrol group), 50 mg / kg / day of carvacrol was given for 15 days. In other ischemic group (IR group), only CMV was administered as a dose of 50 mg / kg / day, in which carvacrol was dissolved. In the other two groups without ischemia, only carotis dissections were created and sutured again. In the first of these groups(carvacrol group), 50 mg / kg / day of carvacrol was given for 15 days and in the second group (control group) without ischemia only CMV was administered as a 50 mg / kg / day dose for 15 days. At the end of the 15th day after all these treatments, the plasma of all these groups was received and the brain tissues were removed. In rats, which went through a plasma examination, the positive effects of carvacrol on the mentioned parameters and the parameters unaffected by carvacrol were presented in the tables and the graphs. At the end of this study, while the positive effects of carvacrol on the non-ischemic cerebral tissue were not statistically significant, the positive effects on the ischemic cerebral tissue were found as significant.