Ortopedik cerrahi amaçlı anesteziye alınan köpeklerde propofol-izofluran ve propofol- sevofluran anestezisinin bazı hematolojik, biyokimyasal ve fizyolojik parametreler üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of effects on some hematological, biochemical and physiological parameters of propofol-isoflurane and propofol-sevoflurane anesthesia in orthopedic surgery in dogs
  1. Tez No: 482966
  2. Yazar: GÖRKEM GÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUH KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Propofol, İzofluran, Sevofluran, Ortopedik cerrahi, Köpek, Propofol, Isofuran, Sevoflurane, Orthopedic surgery, Dog
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada veteriner hekimlikte sıkça kullanılan propofol-izofluran ve propofol-sevofluran anestezisinin ortopedik cerrahi hasta grubunda bazı hematolojik, biyokimyasal ve fizyolojik parametreler üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma materyalini çeşitli amaçlarla anesteziye alınması gereken değişik ırk ve cinsiyetten 30 köpek oluşturdu. Köpekler her grupta 15 hasta olacak şekilde rastgele 2 gruba bölünerek farklı anestezi protokolleri uygulandı. Preanestezik dönem, anestezinin 15, 30, 45 ve 60. dakikaları ile anesteziden 60 dakika sonra kan alınarak tam kan sayımı gerçekleştirildi. Serum ALT, AST, üre, kreatinin değerleri, preanestezi, anestezinin 30. dakikasında ve anesteziden 60 dakika sonra ölçüldü. Anestezi öncesi değerlendirilen kardiyopulmoner parametreler perianestezik, 15, 30, 45, 60. dakikada ve hasta uyandıktan 60 dakika sonra da kaydedildi. Anestezi süresince hastalar monitörize edildi. Her iki gruptaki hastalara propofol ile anestezi indüksiyonu sağlandıktan sonra 1. grubun anestezisine izofluran, 2. grubun anestezisine sevofluran ile devam edildi. Her iki anestezi grubunda vücut sıcaklığı fizyolojik değerlerin altına düşmüş, solunum sayısı da fizyolojik sınırlara düşmüştür. Her iki anestezik ajanın kullanım esnasında hematokrit düzeyi fizyolojik sınırların altına düştüğü saptansa da istatistiksel olarak anlamlı değildi. Her iki anestezik ajanın hematolojik ve biyokimyasal değerleri olumsuz yönde etkilemediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to compare the effects of propofol-isoflurane and propofol-sevoflurane anesthesia on hematological, biochemical and physiological parameters in orthopedic surgery patients group which are frequently used in veterinary medicine. The study material consisted of 30 dogs from different breeds and sexes for which anesthesia should be taken for various purposes. Dogs were randomly divided into 2 groups as 15 patients in each group, and different anesthetic protocols were applied. Blood samples were taken at the 15, 30, 45 and 60th minutes of the anesthesia and 60 minutes after the anesthesia for the preanesthetic period. Serum ALT, AST, urea, creatinine values, preanesthesia, anesthesia was measured at 30 minutes and the anesthesia was measured at 60 minutes. Cardiopulmonary parameters assessed before anesthesia were recorded at the perianesthetic, 15, 30, 45, 60th minute and 60 minutes after the patient was awake. Patients were monitored during anesthesia. After induction of anesthesia with propofol in both groups was achieved, group 1 continued with isoflurane anesthesia and group 2 anesthesia with sevoflurane. In both anesthesia groups, body temperature fell below physiological values, reducing the number of breaths to physiological limits. The detection of hematocrit levels below the physiological limits during the use of both anesthetic agents was not statistically significant either. It has been determined that hematological and biochemical values of both anesthetic agents are not adversely affected