Omuz artroskopisi geçirecek hastalarda genel anestezi ve ultrasonografi eşliğinde uygulanan interskalen bloğun ağrı ve oksidatif stres üzerine etkilerinin tiyol-disülfid dengesi ve c-reaktif protein ile değerlendirilmesi
The effects of general anesthesia and ultrasonographyguided interscalene block on pain and oxidative stresswith the assesment of thiol-disulfide homeostasis andCRP in patients undergoing shoulder arthroscopy
- Tez No: 525857
- Danışmanlar: DR. SÜHEYLA ABİTAĞAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Anesthesiology and Reanimation, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: ağrı, brakiyal pleksus bloğu, genel anestezi, oksidatif stres, tiyol, brachial plexus block, general anesthesia, oxidative stress, pain, thiol
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı omuz artroskopisi geçirecek hastalarda genel anestezi ile ultrasonografi (USG) eşliğinde uygulanan interskalen bloğun ağrı ve oksidatif stres üzerine etkilerini tiyol disülfid dengesi ve C-Reaktif Protein (CRP) ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı ve hastalardan aydınlatılmış onam alındıktan sonra omuz artroskopisi yapılacak American Society of Anesthesiologists (ASA) Skoru I-II, 18-75 yaş aralığında42 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar kapalı zarf yöntemi ile rastgele interskalen blok (Grup İB, n: 20) ve genel anestezi (Grup GA, n: 22) gruplarına ayrıldı. Grup İB'deki hastalara USG eşliğinde interskalen brakiyal pleksus bloğu yapıldı. Grup GA' daki hastalara genel anestezi uygulandı. Tüm hastalara postoperatif zamanda hasta kontrollü analjezi (HKA) başlatıldı. Vizüel Analog Skala (VAS) Skoru 4 üzeri olanlara ek analjezik uygulandı. Tüm hastalardan tiyol disülfid dengesini ve CRP düzeyini ölçmek için damaryolu açıldığı esnada (T0), intraoperatif 30. dakikada (T1), postoperatif 3. (T2), 6. (T3) ve 18. saatlerde (T4) kan alındı. Hastaların demografik ve hemodinamik verileri, cerrahi süreleri, ek analjezik ihtiyacı, bulantı ve kusma varlığı, VAS skorları, HKA ile alınan morfin miktarı, CRP ve tiyol disülfid düzeyleri ve hasta memnuniyet seviyesi kaydedildi. Bulgular: İki gruptaki hastaların demografik verileri ve cerrahi süreleri benzerdi. İntraoperatif dönemde Grup GA' da SKB ve OKB daha düşükken, postoperatif dönemde daha yüksekti. Grup GA'de ağrı düzeyi, HKA ile tüketilen morfin miktarı ve ek analjezik gereksinimi daha yüksek bulundu. Grup GA' da postopertif bulantı ve kusma insidansı daha yüksekti. Nativ tiyol ve total tiyol düzeyleri Grup İB' de Grup GA'ya göre daha yüksekken, disülfid düzeyi postoperatif 18. saatte daha düşüktü. CRP düzeyleri benzer seyretti. Hasta memnuniyeti Grup İB' de daha yüksek bulundu. Sonuç: Omuz artroskopisinde interskalen blok uygulaması genel anesteziye göre daha stabil hemodinami ve daha iyi ağrı kontrolü sağlamakta; tiyol disülfid dengesi ile değerlendirildiğinde postoperatif dönemde daha az oksidatif strese neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of general anesthesia and ultrasonography (USG)-guided interscalene block on pain and oxidative stress with the assesment of thiol-disulfide homeostasis and C- Reactive Protein (CRP) in patients undergoing shoulder arthroscopy. Materials and Methods: After the approval of Ethics Committee and receiving informed consent from 42 patients, with an American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status grading of I-II, 18-75 years of age, who were undergoing shoulder arthroscopy were included in the study. The patients were randomly assigned to interscalene block (Group IB, n: 20) and general anesthesia (Grup GA, n: 22) using sealed envelope tecnique. In Group IB patients, USG-guided interscalene brachial plexus block was performed in block room. In Group GA patients, general anesthesiawas performed. All patients groups, patient-controlled analgesia (PCA) was initiated in postoperative time. Additional analgesic was applied to those with visual analog scale (VAS) score over 4.From all patients, blood was obtained to measure thiol disulfide homeostasis and CRP levels at the vascular access(T0) and at the intraoperative 30th minute (T1), postoperative 3rd (T2), 6th (T3) and 18th (T4) hours. Demographic and hemodynamic data of patients, surgical duration, need for additional analgesics, presence of nausea and vomiting, VAS scores, morfin doses consumed from PCA, CRP and thiol disulfide levels and patient satisfaction levels were recorded. Results: Demographic data and surgical duration were similar patients in two groups. In Group GA, while SBP and MBP were lower in intraoperative period, these were higher in the postoperative period. In group GA, the level of pain, morfin doses consumed from PCA and the need for additional analgesics were found to be higher. In Group GA, postoperative nausea and the incidence of vomiting were higher. Native thiol and total thiol levels were higher in Group IB than Group GA, whereas disulfide level was lower in the postoperative 18th hour. CRP levels were similar. Patient satisfaction was higher in Group IB. Conclusion: Interscalene block application in shoulder arthroscopy provides more stable hemodynamics and better pain control than general anesthesia; when it is evaluated with the thiol disulfide homeostasis, it causes less oxidative stress in the postoperative period.